Rusija

Ruski ambasador u SAD: Amerika neće diplomatsko rešenje, konstantno podgreva sukob

Diplomata tvrdi i da su Amerikanci svesni da Rusiju ne mogu da pobede samo oružjem i koristeći ukrajinske vojnike kao "topovsko meso"
Ruski ambasador u SAD: Amerika neće diplomatsko rešenje, konstantno podgreva sukobwww.globallookpress.com © State Duma of Russian Federation/Twitter.com

SAD nisu raspoložene za diplomatsko rešenje sukoba u Ukrajini, već konstantno podgrevaju sukob, tvrdi ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, a prenose "RIA Novosti".

"Amerikanci danas nisu raspoloženi da diplomatskim putem rešavaju situaciju koja se razvija na ukrajinskoj teritoriji. Oni nedvosmisleno kažu da nema da stajanja, da se mora ići napred i da se ukrajinska vojska i dalje mora puniti raznim oružjem", rekao je diplomata u emisiji "Big Gejm".

On je SAD optužio za održavanje konstantne napetosti i neprijateljstva na ukrajinskoj teritoriji.

"Mislim da su Amerikanci veoma svesni da neće moći da pobede samo uz pomoć oružja i topovskog mesa u vidu ukrajinskih vojnika", dodao je on.

Antonov ističe i da su Rusiji potrebne jake bezbednosne garancije, ali da  SAD još nisu spremne za dijalog.

"Preduslov za razgovor o bezbednosnim garancijama treba da bude odbacivanje antiruske politike, priznavanje naših nacionalnih interesa i obezbeđivanje pouzdanih, armirano-betonskih bezbednosnih garancija za našu državu. Kao što vidimo, Amerikanci još nisu spremni za takav razgovor sa nama", rekao je Antonov.

Ruski diplomata navodi i da je Kremlj spreman za ravnopravan dijalog uz uzajamno poštovanje sa Amerikancima.

"Odlučni smo da zajedno rešavamo međunarodne probleme kao stalne članice Saveta bezbednosti i kao dve vodeće svetske nuklearne sile", dodao je ruski ambasador.

image