Rusija

Putin: Radićemo na jačanju nuklearnih snaga (VIDEO)

Nastavićemo serijsku proizvodnju vazdušnih hipersoničnih sistema "Kinžal" i započećemo masovne isporuke hipersoničnih raketa "cirkon" na moru, poručio je ruski predsednik
Putin: Radićemo na jačanju nuklearnih snaga (VIDEO)None © Tanjug/Maxim Blinov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Tokom obraćanja povodom današnjeg obeležavanja državnog praznika Dan branilaca otadžbine, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva zadržati pažnju na jačanju svojih nuklearnih snaga.

"Kao i do sada, posvetićemo povećanu pažnju jačanju nuklearne trijade", rekao je Putin, misleći na nuklearne rakete stacionirane na kopnu, moru i u vazduhu, prenosi TASS.

Ruski lider je naglasio da će ove godine prvi put biti raspoređene interkontinentalne balističke rakete "sarmat", koje mogu da nose više nuklearnih bojevih glava.

"Nastavićemo serijsku proizvodnju vazdušnih hipersoničnih sistema 'kinžal' i započećemo masovne isporuke hipersoničnih raketa 'cirkon' na moru", istakao je on.

Putin je naveo i da će udeo modernog naoružanja u pomorskim strateškim nuklearnim snagama dostići 100 odsto, uz angažovanje podmornice "Imperator Aleksandar Treći" klase "borej-A".

Prema njegovim rečima, u narednim godinama floti će se priključiti još tri krstarice ovog tipa.

Putin je položio venac na Spomenik neznanom junaku kod Kremlja.

U video obraćanju čestitao je današnji praznik "veteranima, vojnom i civilnom osoblju Oružanih snaga i svim građanima Rusije".

Prema njegovim rečima, to je svenarodni praznik koji simboliše herojsku istoriju ruske vojske i flote, neuništive veze između svih pokolenja branilaca otadžbine. 

"Praznik je odraz duboke zahvalnosti svima koji su se, ne štedeći sebe, borili protiv neprijatelja za domovinu, za svoj narod. Ruski vojnici koji učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji se bore herojski i hrabro protiv neonacizma u Ukrajini", poručio je ruski predsednik.

Dan zaštitnika otadžbine je jedan od najvećih ruskih praznika, a pod tim imenom slavi se od 1993. godine. Za vreme Sovjetskog saveza bio je to Dan Crvene armije i flote. Nakon raspada SSSR-a, nastavilo se sa obeležavanjem praznika u Rusiji i još nekim republikama bivšeg Sovjetskog saveza (Belorusiji, Ukrajini i Kirgiziji).

image