Rusija

Ruska vojska uništila "Borisa Džonsona" (VIDEO)

Grupacija ukrajinske vojske nazvana po bivšem britanskom premijeru pretrpela je poraz u blizini Bahmuta  
Ruska vojska uništila "Borisa Džonsona" (VIDEO)© Tanjug/ Russian Defense Ministry Press Service via AP

Vojnici privatne vojne kompanije "Vagner" su kod Bahmuta (Artjomovsk) porazili ukrajinsku jedinicu, nazvanu po bivšem britanskom premijeru Borisu Džonsonu, rekao je za "RIA Novosti" komandant jurišne jedinice grupe.

Komandant je pokazao "suvenire" osvojene tokom borbi za južne delove Bahmuta. Među njima je i zastava jedinice iz elitne 24. odvojene mehanizovane brigade iz Zapadne Ukrajine na kojoj piše: "Jedinica Boris Džonson".

Prema njegovim rečima, nakon što je jedinica, koja je držala veliko uporište u šumi, poražena pronađena je i zastava jedinice. 

Primetio je da ukrajinska vojska koristi proameričke simbole, i pokazao ševrone sa američkim zastavama.

"A evo i prezimena i ševrona koji su nam ostali. Ovo nije sve - većinu šaljemo da se naprave izveštaji, a poneke dajemo kao suvenire", rekao je on, pokazujući na desetine trofejnih traka kijevskih snaga bezbednosti.

Dvadeset četvrta odvojena mehanizovana brigada bazirana je u gradu Javorov u Lavovskoj oblasti. Ranije se zvala 24. odvojena mehanizovana Berdičevska gvozdena brigada po imenu kneza Danijela Galičkog. Međutim, izostavljeno je imenovanje polovine počasnih titula koje se odnose na sovjetski period u istoriji divizije, koja je kasnije postala Ukrajinska brigada. Odgovarajući ukaz je 2015. godine potpisao tadašnji predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Ukrajinski ministar odbrane Anatolij Gricenko je 2005. godine nazvao 24. brigadu najboljom formacijom kopnenih snaga. Pod odseci iz sastava brigade učestvovali su u mirovnim misijama na Kosovu i u Iraku, u međunarodnim komandno-štabnim vežbama NATO-a pod kodnim imenom "Štit mira".

Tokom sukoba u Donbasu 2014. godine, od vojnika 24. brigade formirano je nekoliko grupa koje su se borile u LNR i DNR na području Slavjanska, Krasnog Limana, Kramatorska i Lisičanska.

Bahmut se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke, predstavlja važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinskih trupa u Donbasu. Za grad se vode žestoke borbe.

Međutim, ukrajinski zvaničnici signalizirali su da će uskoro napustiti grad Bahmut (Artjomovsk) jer ga je, kako kažu, nemoguće braniti od ruskih snaga, piše "Blumberg".

image