Rusija

Ulične borbe u Bahmutu: Ukrajinski snajperisti gađaju civile (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Velike Britanije je priznalo da Kijev gubi svoje položaje u gradu i da ruska vojska nastavlja da napreduje
Ulične borbe u Bahmutu: Ukrajinski snajperisti gađaju civile (VIDEO)Getty © Carl Court / Staff

Ukrajinski snajperisti gađaju civile u Artjomovsku (Bahmut), rekao je za "RIA Novosti" Jurij Marčenko čiju su suprugu, kako je rekao, na ovaj način ubili vojnici Oružanih snaga Ukrajine.

Borci grupe "Vagner" koji učestvuju u borbama za grad evakuišu civile na bezbedne teritorije koje kontroliše Rusija, pa je tako u petak u DNR dovedena grupa stanovnika iz Bahmuta, među njima je bio i Marčenko.

"Snajper je 22. februara ubio moju ženu kroz staklo u kući. Tako je umrla. Pucali su i na mene, ali ja sam, nakon što je ona pogođena, legao na pod, metak me je promašio", kaže Marčenko brišući suze.

Prema njegovim rečima, od komšije je čuo da su pucale dve snajperistkinje u ukrajinskim uniformama, jednu od njih je primetio i on.

"Dve žene, snajperistkinje, video ih je komšija. Ja sam video samo jednu, malu, punačku, u vojnoj uniformi sa puškom, pucala sa udaljenosti od oko 100 metara sa tavana iz susedne kuće, pojasnio je on.

Jurij je bio primoran da sahrani svoju ženu u bašti, jer zbog stalnog bombardovanja nije mogao da ode do groblja. Na pitanje čiji su snajperisti, samouvereno je rekao da su ukrajinski.

"Ukrajinski snajperisti, živim u selu na periferiji grada, više nas ih je videlo, dvoje snajperista se kretalo tuda", dodao je.

Ukrajinska vojska traži hranu od civila

Gladni ukrajinski vojnici u Bahmutu traže hranu od lokalnog stanovništva, nastavio je Jurij Marčenko.

"Došli su neki pitaju me 'čiko, imaš li šta za jelo?' Momci su mladi, oko 18 do 20 godina. Ja kažem 'ne, sine, i ja sam gladan, nema humanitarne pomoći, ništa'", ispričao je on.

Govorio je i o zemljaku koji je svoju porodicu izveo iz grada da bi ih spasio od borbi, ali ga je ukrajinska vojska uhvatila i nasilno vratila nazad u Bahmut da se bori.

"Mladić je, iz susednog sela, odveo svoju ženu sa dvoje male dece negde u Ukrajinu. Odmah su ga mobilisali, i ponovo vratili blizu Bahmuta, gde je živeo... primorali su ga, presvukli i vratili na front", zaključio je Marčenko.

Posvedočio je o desetinama mrtvih ukrajinskih tela koje je video prilikom evakuacije u blizini Bahmuta.

"Izvedeni smo na punkt odakle smo peške išli do druge tačke, 17 kilometara kroz blato. Već je padao mrak, videli smo samo od mesečine. U šumi smo videli na desetine tela. Pitao sam čiji su, naši ili njihovi, kažu da su Ukrajinci", rekao je on.

Velika Britanija priznala: Kijev gubi Bahmut

Ukrajinska vojska je pod sve većim pritiskom da zadrži Bahmut i zato raspoređuje elitne jedinice u grad, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane u redovnom izveštaju na Tviteru.

"Ukrajinska vojska u Bahmutu je pod sve većim pritiskom, uz žestoke borbe u gradu i oko njega. Redovne snage ruske vojske i grupa "Vagner" nastavljaju da napreduju ka severnoj periferiji grada, koje su trenutno pod kontrolom Ukrajine, koju ranjavaju ruski napadi sa tri strane", saopštilo je britansko Ministarstvo.

Prema izveštaju Ministarstva, putevi snabdevanja ukrajinske vojske postaju sve ograničeniji. 

Ukrajinski general dobio naređenje o povlačenju

Bivši generalni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko, koji je sada operater za dronove u Bahmutu, napisao je na društvenim mrežama da je dobio naređenje da napusti grad.

"Juče sam dobio lično naređenje da napustim jedinicu Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu i da nastavim službu u teritorijalnoj odbrani. Jedinica u kojoj sam služio 110 dana i noći u pravcu Bahmuta, je prebačena na drugu liniju fronta", napisao je Lucenko na društvenim mrežama.

Ovu odluku smatra "sitnom političkom osvetom" koju će on svakako izvršiti. Istovremeno je zamerio "prijateljima Zelenskog" što nisu pomišljali da kao on dođu na prvu liniju fronta.

Lucenko je bio generalni tužilac Ukrajine od 2016. do 2019. godine, a od februara je, prema rečima njegovog portparola, komandant voda jurišnih dronova.

Bahmut se nalazi u delu DNR koji kontroliše Kijev, severno od velikog grada Gorlovke. Ovo je važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu.

U petak je osnivač grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao da su borci grupe praktično opkolili ovaj grad.

Komandant ukrajinskih trupa sa pozivnim znakom "Mađar" rekao je da je njegova jedinica dobila naređenje da odmah napusti Bahmut. Ranije je član Komiteta Vrhovne rade Ukrajine za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove Sergej Rahmanjin izjavio da je situacija u Bahmutu kritična.

Ukrajinska vojska se u utorak požalila američkom televizijskom kanalu Si-En-En da je situacija u gradu za Kijev mnogo gora nego što je zvanično objavljeno. I Blumberg je u utorak izvestio da će ruska vojska, ako preuzme kontrolu nad Bahmutom, biti značajan korak ka oslobođenju cele Donjecke Narodne Republike.

image
VV inauguration
banner