Rusija

Ruski diplomata: Kakvu god "lopovsku šemu" smislili, Evropljani će morati da vrate rusku imovinu

Moskva nije iznenađena poslednjim evropskim sankcijama, naš biznis je očekivao takve mere. Sva ograničenja iskoristićemo kao odskočnu dasku za razvoj naše privrede, poručio je ruski predstavnik u Evropskoj uniji Kiril Logvinov
Ruski diplomata: Kakvu god "lopovsku šemu" smislili, Evropljani će morati da vrate rusku imovinuwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Pre ili kasnije, EU će morati da vrati zamrznutu rusku imovinu, a eventualni gubici biće nadoknađeni iz džepova evropskih poreskih obveznika, ali oni "teško i da nagađaju o tome", rekao je danas za "RIA Novosti" privremeni vršilac dužnosti stalnog predstavnika Ruske Federacije u Evropskoj uniji, Kiril Logvinov. 

Logvinov je objasnio da je svaki pokušaj krađe ruske imovine protivpravni, odnosno da krši međunarodno pravo, te da bez obzira ne to "kakvu lopovsku šemu" osmisle u EU, otimanje ruske imovine neće biti legalno. Ovo je, kako je kazao, na neki način već priznala i pravna služba Saveta Evrope. 

Poslednji paket evropskih sankcija je, kako je kazao, bio mahom predvidiv, ali u realnosti ova ograničenja ništa posebno neće izmeniti. 

"To što je Evropska unija proširila sankcioni spisak nije dobra stvar. Ali, u praksi, ove poslednje mere (koje se odnose i na uvoz i izvoz robe) neće ništa posebno izmeniti, jer su mnogi lanci snabdevanja bili prekinuti još mnogo pre nego što su bile uvedene zvanične restrikcije", pojasnio je diplomata. 

Ruski biznis sektor nije bio iznenađen ovim merama, jer su, kako je kazao, davno prestali da veruju Uniji kao trgovinskom partneru. Zbog toga će Rusija sve ovakve sankcione mere u budućnosti posmatrati kao odskočnu dasku za još veći razvoj domaće privrede, objasnio je. 

Međutim, dok će se Rusija i ruski preduzetnici navići na nove uslove i iskoristiti ih za svoj rast, evropski biznis sektor će, vrlo verovatno, postati veoma umoran od svih ograničenja, iako to neće biti slučaj sa njihovim političarima, navodi Logvinov.

Čitava situacija razvija se van svih zakona logike, dodao je on i kao primer naveo činjenicu da političku elitu Unije uopšte ne zanima to što se njihova preduzeća i izvoznici, ali i lokalno stanovništvo koje je koristilo ruske proizvode, suočavaju sa raznim problemima zbog restrikcija. 

"Sankcije su za EU postale cilj sam po sebi. Oni kao da na taj način proveravaju koliko su antiruski nastrojeni", poručio je ruski diplomata. 

Prekid sukoba im nije u planu

Osim toga, ni prekid sukoba u Ukrajini nije u planovima Unije. O tome svedoči i velika vojna pomoć Ukrajini. Iako u Evropi ipak postoje neki pojedinci koji shvataju da produžetka sukoba nema perspektivu, oni neće uspeti da nadjačaju glasove svih onih koji su za nastavak krize, ocenio je Logvinov.

"Zapad nije zainteresovan za deeskalaciju", zaključio je. 

Kako naglašava Logvinov, Evropska unija je na početku mislila da će ceo svet da ide njenim stopama, pa da će tako kada neki evropski diplomata napusti salu to uraditi i ostali svetski zvaničnici. Ipak, to se ne dešava. Evropa nije uspela da postane jak igrač na svetskoj sceni. 

Čini se da u Briselu nisu dobro procenili sa kakvim će se posledicama suočiti kada odluče da izoluju Rusiju, pa se tako sada koriste nedoličnim trikovima kao što su pritisak na druge države, potkupljivanje, ili nešto slično, a to sve nije u skladu sa diplomatskim ponašanjem, poručio je.

image