Rusija

Grupa "Vagner": Oslobođen istočni deo Bahmuta

Zauzeli smo ceo istočni deo Bahmuta, a sve istočno od reke Bahmutke je u potpunosti pod kontrolom naše grupe, rekao je Jevgenij Prigožin
Grupa "Vagner": Oslobođen istočni deo BahmutaGetty © Photo by John Moore/Getty Images

Osnivač grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin saopštio je da je u potpunosti preuzeta kontrola nad istočnim delom Artjomovska (Bahmut) i da je sprečen pokušaj proboja ukrajinskih snaga na području Krasnog Limana u Luganskoj Narodnoj Republici.

"Zauzeli smo ceo istočni deo Bahmuta. Sve istočno od reke Bahmutke je u potpunosti pod kontrolom grupe 'Vagner'", rekao je Prigožin.

Predsednik parlamenta Krima Vladimir Konstantinov smatra da Ukrajina treba biti lišena pristupa Crnom moru – to može biti garancija bezbednosti za Krim i nove regione Ruske Federacije.

"Ne znamo konkretne planove specijalne operacije. Sve što je izrečeno je denacifikacija i demilitarizacija. Sa Krima vidimo da će demilitarizacija, bez preuzimanja kontrole nad Odesom i oduzimanja Ukrajini izlaza na Crno more biti nepotpuna. Nema drugog načina da se pruže garancije bezbednosti ni nama, niti novim regionima Ruske Federacije", rekao je Konstantinov.

Bahmut se nalazi u delu Donjecke Narodne Republike koji kontroliše Kijev i predstavlja važno transportno čvorište za snabdevanje ukrajinske grupe trupa u Donbasu. Za grad se vode žestoke borbe. Vršilac dužnosti šefa DNR Denis Pušilin je 16. februara saopštio da su ruske snage zauzele sve glavne visine u oblasti Artjomovsk.

image