Rusija

Gerasimov razgovarao sa Milijem: Nekoliko zabrinjavajućih pitanja

Razgovor je usledio nakon sinoćnog telefonskog razgovora između ministara odbrane Rusije i SAD zbog incidenta sa padom američkog drona u Crno more, prenosi rusko Ministarstvo spoljnih poslova
Gerasimov razgovarao sa Milijem: Nekoliko zabrinjavajućih pitanjawww.globallookpress.com © US Joint Staff

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov razgovarao je telefonom sa načelnikom generalštaba SAD Markom Milijem, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Detalji razgovora Gerasimova i Milija nisu saopšteni, ali njihov razgovor je usledio nakon sinoćnog telefonskog razgovora između ministara odbrane Rusije i Sjedinjenih Država. Razgovor je, inače, inicirala američka strana zbog incidenta sa padom američkog drona u Crno more, prenosi Ministarstvo odbrane.

Rusko Ministarstvo odbrane prenelo je samo da je "u razvoju telefonskih razgovora između ministra odbrane Ruske Federacije i sekretara za odbranu SAD, 15. marta 2023. godine", obavljen i telefonski razgovor Gerasimova i Milija.

Pentagon je zauzvrat saopštio da je Mili, u razgovoru sa Gerasimovim, pokrenuo "nekoliko zabrinjavajućih pitanja iz oblasti bezbednosti", a ostali detalji razgovora nisu saopšteni ni u Moskvi ni u Vašingtonu.

O čemu su razgovarali Sergej Šojgu i Lojd Ostin?

Šojgu je naglasio da je uzrok incidenta to što SAD nisu ispoštovale zonu ograničenja letova koja je uspostavljena u vezi sa Specijalnom vojnom operacijom.

Naime, kako je i ranije javilo Ministarstvo, američki dron je prešao granicu područja privremenog režima korišćenja vazdušnog prostora, uspostavljenog radi izvođenja Specijalne vojne operacije, sa kojim su upoznati svi korisnici međunarodnog vazdušnog prostora.

Osim toga, ukazao je na jačanje obaveštajne aktivnosti Vašingtona protiv interesa Moskve. Prema rečima Šojgua, letovi američkih dronova kod obala Krima su provokativni i stvaraju preduslove za eskalaciju situacije u crnomorskoj zoni.

Moskva nije zainteresovana za takav rasplet događaja, istaklo je Ministarstvo odbrane te zemlje uz napomenu, da će nastaviti da srazmerno odgovara na takve korake.

Ipak, kako je naglašeno u resoru, najveće nuklearne sile treba da se ponašaju što odgovornije i da preko vojnih kanala održavaju komunikaciju o svim kriznim situacijama.

Ostin je, međutim, svom ruskom kolegi rekao da će SAD nastaviti da lete iznad međunarodnih voda, a na konferenciji za medije, odmah nakon razgovora, rekao je da dve velike sile treba da, kao primer svima, budu transparentne i otvorene za komunikaciju.

Šef Pentagona je ponovio da će američki avioni leteti gde međunarodno pravo dozvoljava, i pozvao rusku vojnu avijaciju da deluje "bezbedno i profesionalno".

image