Rusija

Šojgu: Državne nagrade za one koji su sprečili da američki dron uđe u zonu vojne operacije

Američki dron nije došao u kontakt sa ruskim borbenim avionima, već je sam pao u vodu, još jednom poručuju iz Moskve
Šojgu: Državne nagrade za one koji su sprečili da američki dron uđe u zonu vojne operacijewww.globallookpress.com © Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu naredio je danas da se pilotima borbenih aviona Su-27 dodeli državna nagrada za sprečavanje američkog drona MK-9 da uđe u vazdušni prostor u blizini Rusije.

Ova zona je, podsetimo, postala ograničen vazdušni prostor nakon početka Specijalne vojne operacije. O ovome su ruski vojnici, kako je nedavno podsetio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, obavestili svoje međunarodne kolege. Ipak, ta činjenica, kako smo videli poslednjih dana, nije sprečila Vašington da u neposrednu blizinu državne granice Rusije pošalje dron, koji je prikupljao obaveštajne podatke za Kijev.

"O granicama područja privremenog režima vazdušnog prostora saopšteno je svima onima koji su deo međunarodnog vazdušnog prostora. Rusija je izdala saopštenje po ovom pitanju u skladu sa međunarodnim pravilima", poručuju danas iz ruskog Ministarstva odbrane. 

Ministarstvo još jednom napominje da je 14. marta u ranim jutarnjim satima, oko 9.30 časova po moskovskom vremenu (odnosno, oko 7.30 časova po srednjeevropskom vremenu), američki dron izveo manevr usled kojeg je izgubio visinu i sudario se sa površinom vode.

Iz Moskve i ovaj put dodaju da ruski borbeni avioni Su-27 nisu primenili oružje i da ni na koji način nisu stupili u kontakt sa ovom letelicom.

image