Rusija

MSP Rusije: Reakcija Zapada na rusko nuklearno oružje u Belorusiji je neadekvatna

Imamo prava da preduzmemo sve mere kako bismo zaštitili svoje interese i interese svojih saveznika, poručuju iz Moskve
MSP Rusije: Reakcija Zapada na rusko nuklearno oružje u Belorusiji je neadekvatnawww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Reakcija Zapada na vest da će Rusija razmestiti svoje taktičko nuklearno oružje u susednoj Belorusiji je neadekvatna i zbunjujuća, rekla je predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, dodajući da je vrlo naivno pomisliti da Moskva neće odgovoriti na to što je NATO javno saopštio da ima nameru da nanese "strateški poraz" Ruskoj Federaciji. 

Ruska strana podseća i da je do sada uvek bila suzdržana, da je sve svoje nuklearno oružje iz bivših zemalja SSSR-a vratila na teritoriju današnje Ruske Federacije, dok nuklearno oružje Sjedinjenih Američkih Država nije "povučeno", već se ono i dalje nalazi u drugim zemljama, kao što su Belgija, Nemačka, Italija, Holandija, Turska.

"Vojnici ovih zemalja sve se intenzivnije obučavaju da koriste nuklearno oružje i pripremaju se za učešće u vojnim operacijama u kojima bi se ono primenjivalo. Izazivaju zabrinutost i sve češći pozivi da se teritorija na kojoj se skladište američke nuklearne aviobombe u Evropi približi granicama Savezne države Rusije i Belorusije. U uslovima u kojima je Zapad pokrenuo hibridni rat protiv Rusije i izjava SAD i NATO-a kojima se jasno stavlja do znanja namera da se Rusiji nanese 'strateški poraz', računati na to da iz Moskve neće uslediti odgovor bilo bi veoma naivno", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje i da "Rusija ima pravo da preduzme sve neophodne dodatne mere kako bi obezbedila svoju i bezbednost svojih saveznika", kao i da Rusija i Belorusija formiraju Saveznu državu koja i zvanično ima zajedničku vojnu doktrinu. 

"Stoga se radi o bezbednosnim merama koje Savezna država preduzima na svojoj sopstvenoj teritoriji", zaključuju iz Moskve. 

Slična reakcija usledila je danas i iz Minska.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije poručuje da je zemlja prinuđena da preduzme kontramere kao odgovor kako bi osigurala svoju bezbednost i napominje da se vojna saradnja sa Moskvom sprovodi u skladu sa međunarodnim pravom. 

Belorusija još jednom poziva sve strane na dijalog i dodaje da odluka o razmeštanju nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Belorusije nije novina, jer se SAD drže te politike već dugo.

image