Rusija

Zaharova za RT Balkan: U Ohridu se ništa nije promenilo, o statusu srpske pokrajine samo u SB UN

Rezolucija 1244 mora da se poštuje, a ona ne predviđa članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, istakla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova za RT Balkan: U Ohridu se ništa nije promenilo, o statusu srpske pokrajine samo u SB UNwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kaže za RT Balkan da i posle razgovora Beograda i Prištine u Ohridu međunarodno-pravni status Kosova i Metohije ostaje isti.

"Savet bezbednosti UN je jedini organ koji je ovlašćen da razmatra status autonomne srpske pokrajine. Po tom pitanju nikakva nova odluka nije doneta. Kosmet je i dalje neodvojivi deo Srbije. Blisko sarađujemo sa srpskim partnerima u odbrani legitimnih prava i interesa Beograda u multilateralnim strukturama. Rezolucija 1244 ne predviđa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama", rekla je Zaharova za RT Balkan odgovarajući na pitanje kako Moskva komentariše ishod razgovora u Ohridu. 

Ova oblast, precizirala je Zaharova, može da se priključi samo različitim regionalnim formatima o kojima su strane postigle saglasnost, i na osnovu pomenute rezolucije Saveta bezbednosti.

Na naše pitanje u vezi sa nedavnom zajedničkom izjavom ruskog i kineskog predsednika Vladimira Putina i Si Đinpinga, u kojoj je bilo reči o nizu regiona širom sveta - da li je bilo pomena o Balkanskom poluostrvu - Zaharova je rekla da nema tako detaljne informacije, ali je iznela principijelan stav Moskve da Rusija i Kina blisko sarađuju po svim aktuelnim pitanjima spoljne politike u okviru mehanizma redovnih spoljnopolitičkih konsultacija.

image