Rusija

Putin: Zapadne obaveštajne službe umešane u terorističke napade u Rusiji (VIDEO)

Putin na sastanku sa stalnim članovima Saveta bezbednosti
Putin: Zapadne obaveštajne službe umešane u terorističke napade u Rusiji (VIDEO)© Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da neophodno da se učini sve kako bi se novi regioni što pre integrisali u pravni i ekonomski prostor Ruske Federacije. 

"Sada je zadatak da se ove istorijske ruske zemlje – Donbas i Novorosija, što pre integrišu u ekonomski, pravni, obrazovni prostor Ruske Federacije .Na novim teritorijama se već obnavljaju stambeni objekti i putevi, obnavljaju se obrazovne ustanove, redovno se isplaćuju penzije, a počeo je da funkcioniše mehanizam preferencijalne hipoteke", rekao je Putin.

On je dodao da je situacija u novim regionima Rusije napeta i da moraju da se suzbiju propaganda i laži Kijeva i Zapada, usmerene na destabilizaciju novih ruskih regiona.

"Moramo da striktno suzbijemo propagandu neonacista i njihovih pokrovitelja u novim regionima, da se razotkriju laži. Kijevski režim ne štedi nikoga, neonacisti i njihovi saučesnici deluju ne samo na novim teritorijama, već i u drugim regionima. Ima razloga da verujemo da se koristi potencijal zapadnih obaveštajnih službi, a kriminalni elementi pokušavaju da iskoriste situaciju", rekao je ruski lider.

Ruski predsednik pozvao je stanovnike novih regiona da se aktivno uključe u zaštitu reda i zakona na ovim teritorijama.

"Moramo aktivnije uključiti lokalno stanovništvo u sprovođenje zakona, usavršiti sistem blagovremenog informisanja ljudi o velikim bezbednosnim pretnjama, odmah reagovati na apele građana i uspostaviti kanale za stalnu takozvanu povratnu informaciju", rekao je Putin.

image