Rusija

Peskov: SAD stalno pokušavaju da špijuniraju, ali naše službe su uspešne

Portparol Kremlja se osvrnuo i na Sporazum o žitu rekavši da izgledi za produženje Sporazuma nisu previše optimistični
Peskov: SAD stalno pokušavaju da špijuniraju, ali naše službe su uspešnewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da SAD nikada nisu odustale od pokušaja da sprovode obaveštajne akcije u Rusiji, ali da ruske službe uspešno obavljaju svoju funkciju.

"Naše specijalne službe i kontraobaveštajne jedinice obavljaju svoje funkcije. Sjedinjene Američke Države nikada nisu odustale od pokušaja sprovođenja obaveštajnih aktivnosti u Rusiji. To nailazi na odgovarajuće protivljenje naše strane. U ovom slučaju naše specijalne službe rade svoj posao", rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li je Kremlj zabrinut zbog nivoa prodora američkih obaveštajnih službi u ruske strukture.

On se osvrnuo i na Sporazum o žitu, rekavši da izgledi za produženje Sporazuma nisu previše optimistični jer se drugi deo dogovora još ne sprovodi.

Podsetimo, u Istanbulu je 22. jula 2022. godine potpisan paket dokumenata o snabdevanju međunarodnog tržišta hranom i đubrivima. Jedan deo odobrio je mehanizam za izvoz žitarica iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine. Drugi deo sporazuma odnosi se na pristup svetskim tržištima za rusku hranu. Ruske vlasti su više puta isticale da se drugi deo zapravo ne sprovodi.

Putin će štititi ruske građane

Peskov je izjavio je da će ruski predsednik Vladimir Putin biti ovlašćen da štiti ruske građane u slučaju da strani ili međunarodni organi donesu nezakonite odluke. 

Kako je naveo, u toku su izmene i dopune vladinog predloga zakona koji je prošao prvo čitanje, kojim se svim vojnim licima koja su prošla preliminarnu specijalnu obuku omogućava da učestvuju u mirovnim aktivnostima.

"Predlaže se da se zakon dopuni novim članom o izmenama i dopunama zakona 'O bezbednosti'. Tako je predsednik Rusije ovlašćen da preduzima mere za zaštitu Ruske Federacije i njenih građana u slučaju da strani ili međunarodni (međudržavni) organi (organizacije) donose odluke ili sprovode radnje koje su suprotne interesima Ruske Federacije i (ili) osnovama javnog poretka Ruske Federacije", dodao je portparol Kremlja.

Kako je ranije saopštila Duma, inicijativu su pripremili i podneli donjem domu parlamenta poslanici Državne dume, uključujući njenog predsednika Vjačeslava Volodina i lidere frakcija. Takođe se predlaže izmena Krivičnog zakona Ruske Federacije, predviđajući odgovornost za olakšavanje izvršenja odluka takvih organizacija.

Predsednik Državne dume je naložio da se ove izmene pripreme na sastanku o uvođenju izmena u zakonodavstvo koje zabranjuje rad Međunarodnog krivičnog suda (MKS) na teritoriji Ruske Federacije.

Podsetimo, MKS je 17. marta izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i rusku komesarku za prava deteta Mariju Lvovu Belovu pod optužbom za "nezakonito deportovanje" ukrajinske dece. Komentarišući ovu odluku, Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju MKS.

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, govoreći o informacijama dobijenim iz Haga, rekla da "odluke MKS nemaju nikakvog značaja za Rusiju i da su eventualni nalozi za hapšenje pravno nevažeći.

image
VV inauguration
banner