Rusija

Peskov: Držaćemo Ukrajinu van NATO-a

Portparol Kremlja ponovio da Rusija neće odustati od svojih inicijalnih ciljeva koji su doveli do početka Specijalne vojne operacije
Peskov: Držaćemo Ukrajinu van NATO-awww.globallookpress.com © The Kremlin Moscow

Držati Ukrajinu van NATO-a i dalje je jedan od najbitnijih zadataka Specijalne vojne operacije (SVO), rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući današnju prvu posetu generalnog sekretara Severnoatlantske alijanse Jensa Stoltenberga Ukrajini od početka SVO.

Peskov je, sa druge strane, odbio da komentariše i oceni kako će ova poseta uticati na buduće pristupanje Kijeva Alijansi, ali je ponovio da bi ulazak Ukrajine u organizaciju "stvorio novu suštinsku opasnost za Rusiju".

On je skrenuo pažnju na nuklearne arsenale Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva za koje je kazao da su de fakto pod kontrolom Sjedinjenih Američkih Država.

Na ovaj način, on je prokomentarisao jučerašnju izjavu portparola francuskog Ministarstva spoljnih poslova, koja je rekla da će Pariz pristati da bude posrednik u pregovorima SAD i Rusije o kontroli strateškog naoružanja samo ukoliko i Vašington i Moskva smanje svoje nuklearne arsenale.

Svaki dalji razgovor sa SAD-om o smanjenju nuklearnih arsenala treba voditi tako da se pođe od ove činjenice, naglasio je portparol Kremlja. 

image
VV inauguration
banner