Rusija

Peskov o tvrdnjama "Vašington posta": Nemamo vremena, nismo se mešali u unutrašnje stvari Nemačke

Moskva demantovala materijale evropskih specijalnih službi u kojima piše da Kremlj pokušava da rasplamsa antiratna raspoloženja po Evropi i podeli Zapad
Peskov o tvrdnjama "Vašington posta": Nemamo vremena, nismo se mešali u unutrašnje stvari Nemačkewww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov demantovao je navode da je Moskva umešala prste u unutrašnja pitanje Nemačke, kako bi sprečila dalju vojnu pomoć Ukrajini. 

"Ovo je 100 odsto lažna informacija. Nikada pre nismo se mešali u unutrašnja pitanja Nemačke, a sada zapravo ni nemamo vremena za to", rekao je on za 'Vašington post', komentarišući navodne tajne podatke Ruske Federacije, koji su, kako piše list, dospeli u ruke evropskih specijalnih službi.

Prema pisanju "Vašington posta", Evropa je uspela da prikupi ruske tajne podatke, koji su nastali u periodu od jula do novembra 2022. godine, koji govore o planovima da se u Evropi izazove antiratno raspoloženje i dovede do blažeg stava prema Rusiji. Ove ciljeve, Moskva je, navodno, trebalo da postigne posredstvom Nemačke, izabrane kao glavna "meta".

Zadaci koji su, prema pisanju lista, stajali na tom putu uključivali su diskreditaciju EU, SAD, Velike Britanije i NATO-a, dok su, sa druge strane, imali za cilj da ubede nemačku javnost da sankcije protiv Moskve ne idu u njenu korist. Među zadacima je bilo i formiranje nove koalicije od Leve partije i Alternative za Nemačku, koja bi se protivila pružanju vojne pomoći Ukrajini.

Cilj - promena svest Nemaca?

Ovo sve bi trebalo da proširi antiratna raspoloženja dalje po celoj Evropi, piše list.

Sergej Kirijenko, prvi zamenik šefa administracije ruskog predsednika, naveden je kao osoba sa zadatkom da okupi potrebne političke aktere, i zajedno sa njima osmisli političko delovanje u cilju promena u Nemačkoj.

Grupa je navodno organizovana sredinom jula. Glavni cilj je bio da u Nemačkoj za tri meseca za deset odsto poraste broj onih koji bi se izjasnili za zbližavanje Berlina i Moskve. 

Podržavanje protesta krajnje desnice i levice, osmišljavanje slogana i grafita koji bi se pojavili na ulicama Nemačke navodno su takođe bili deo strategije političara iz Kremlja. "Vašington post" navodi da je moguće da su oni inicirali neke od protesta u Rusije.

"Pustite odmah u promet Severni tok 2!", "Ukinite antiruske sankcije!", "Snizite cenu struje!", "Želimo da živimo, a ne samo da preživljavamo!" i "Čime ćemo se grejati na zimu?" samo su neki od slogana koji su bili primećeni na protestima u Lajpcigu i Nojštrelicu, a za koje list, pozivajući se na svoje izvore, tvrdi da su plod mašte Kremlja.

Ipak, kako piše list, u materijalima službi se ne navodi ništa o konkretnim kontaktima zvaničnika ruske i nemačke strane, odnosno, nema nikakvih dokaza da ih je bilo.

Ipak, navodi se da je bivši muž vodeće političarke Leve partije Sare Vagenkneht imao veze sa određenim ruskim zvaničnicima, kao i da je jedan poslanik iz partije Alternativa za Nemačku, Petr Bistron prošle godine otputovao u Belorusiju i razgovarao sa beloruskim ministrom spoljnih poslova. List, međutim, navodi da nije bilo susreta ni sa jednim ruskim zvaničnikom. 

Vagenkneht je demantovala za "Vašington post" da je ona lično dobila bilo kakvu ponudu o stvaranju koalicije sa Alternativom za Nemačku, nazvavši ovakve tvrdnje apsurdom. "Nisam bila u kontaktu ni sa kim iz Rusije, kao ni sa bilo kojim zvaničnikom", rekla je ona, što je potvrdio i njen bivši muž koji je objasnio da Vagenkneht nikada ne bi prihvatila ponudu iz Moskve, uprkos njenoj političkoj privrženosti Rusiji. 

Vagenkneht je inače organizovala proteste u Nemačkoj sa ciljem da probude javnost i potpomognu postizanje mira u Ukrajini. Više puta je izjavila da ne želi da Nemačka bude dublje uvučena "u ovaj rat" i pozvala na formiranje novog pokreta za mir. 

image
VV inauguration
banner