Rusija

Patrijarh Kiril: Odbrana otadžbine je najveća dužnost i sveto delo

Zapad i pravoslavna Rusija se razvijaju u različitim pravcima, a ta činjenica se u inostranstvu koristi kao izgovor da se "silom pobedi Rusija", poručio je ruski patrijarh
Patrijarh Kiril: Odbrana otadžbine je najveća dužnost i sveto delo© Tanjug/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Današnji neprijateljski odnos Rusa jednih prema drugima je izdaja otadžbine, ljudi uz Božiju pomoć to moraju da prevaziđu, poručio je patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril. 

"Daće Bog da pravoslavna vera sačuva naš narod, rasplamsavajući ljubav prema Crkvi, otadžbini i jednih prema drugima. Danas zaista moramo da budemo jedinstveni. Neophodno je odbaciti razdražljivost, neprijateljski odnos, koji je kao izdaja domovine", rekao je patrijarh nakon službe u Svetotrojičnoj Sergijevskoj lavri. 

Poglavar Ruske pravoslavne crkve (RPC) je naglasio da ne bi trebalo da bude nikakvog neprijateljstva, da sve treba pobediti silom Božijom i molitvom i da će Rusija tada imati moć od koje će se plašiti oni koji sanjaju o propasti ruske zemlje.

Prema njegovim rečima, cela Rusija, kao i ruski narod prolaze kroz "veoma teška vremena".

"Danas, kada se naši borci brane Rusiju u Donbasu i bore za budućnost naše zemlje, pozivam vas da se posebno molite za ruskog predsednika, za vlast, vojsku i za ceo narod, kako ne bi bilo spoljnih i unutrašnjih zlonamernih sila koje bi mogle da nas razdvoje i oslabe", kazao je patrijarh Kiril, podsećajući da se Sveti Sergije Radonješki, osnivač Trojice-Sergijeve lavre, molio za ujedinjenje Rusa", rekao je patrijarh Kiril.

Kako je naveo poglavar RPC, Zapad i pravoslavna Rusija se razvijaju u različitim pravcima, a ta činjenica se u inostranstvu koristi kao izgovor da se "silom pobedi Rusija".

Ruski narod je tako vaspitan, zaključio je patrijarh, uključujući i duhovno predanje koje potiče iz Pravoslavne Crkve, da je odbrana otadžbine najveća dužnost i sveto delo.

image