Rusija

Medvedev: Idioti iz G7 zaboravljaju da možemo uzvratiti istom merom

Ideja zemalja Grupe 7 da zabrane izvoz sve robe u Rusiju je, prema rečima ruskog zvaničnika divna, jer podrazumeva i kontrameru obustave izvoza iz naše zemlje robe koja je za njih najznačajnija
Medvedev: Idioti iz G7 zaboravljaju da možemo uzvratiti istom meromwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Ako zemlje G7 zaista zabrane izvoz sve robe u Rusiju, za njih će se završiti sporazum o žitu i "mnoge druge stvari" koje su im od koristi, napisao je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev na Telegramu.

Zemlje G7 razmatraju da zabrane izvoz skoro sve robe u Rusiju, izvestila je ranije novinska agencija Kjodo, pozivajući se na izvore u japanskoj vladi. Prema informacijama "Blumberga", ideja je da se pređe na režim sankcija, da se zabrani izvoz sve robe i da se formiraju spiskovi izuzetaka koji su dozvoljeni za uvoz.

"Ideja idiota iz G7 o potpunoj zabrani izvoza robe u našu zemlju je divna, jer podrazumeva i kontrameru obustave izvoza robe koja je najznačajnija za države G7 iz naše zemlje. Ako zabrane izvoz, sporazum o žitu za njih će biti gotov kao i mnogo toga što im je potrebno", napisao je Medvedev.

"Oni uopšte nemaju mozga", zaključio je Medvedev.

Prema informacijama američke agencije, postoje potencijalno ozbiljne prepreke za primenu ovog ograničenja. "Da bi novi kriterijumi stupili na snagu u EU, morale bi da ih usvoje sve članice, a to bi izazvalo žestoku debatu, s obzirom da kompanije, koje i dalje izvoze robu u Rusiju mogu da reaguju, a postoji i rizik od odmazde Moskve", navodi se u članku.

Pritom, kako dodaje izvor, članice G7 su zabrinute da će Putin iz ovoga izvući "preveliku korist", s obzirom da Moskva pronalazi načine da zaobiđe sankcije za uvoz robe preko trećih zemalja

image