Rusija

Peskov: Moskva nastavlja da se bori za svoje stavove u UN

Trenutne okolnosti ne idu u prilog sporazuma o žitu, poručio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov
Peskov: Moskva nastavlja da se bori za svoje stavove u UNwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Rad ruske delegacije u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nije lak, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Moskva nastavlja da se bori za svoje stavove u tom telu i da izlaže svoje viđenje najaktuelnijih pitanja, uprkos poteškoćama sa kojima se suočava.

Komentarišući sporazum o žitu, o kojem je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov sinoć razgovarao sa generalnim sekretarom UN-a Antonio Guterešom, Peskov je kazao da trenutna situacija ne ide u prilog ovog sporazuma i podsetio da još uvek nisu ispunjeni svi uslovi koji su ranije bili dogovoreni. 

"Što se tiče sporazuma, činjenica je da, uprkos tome što je prošlo toliko vremena, on još nije realizovan. Stavke iz sporazuma nisu ispunjene. Uslovi koji su se ticali nas nisu sprovedeni u delo. Zbog toga okolnosti za sada ne idu u prilog sporazuma o žitu. Nastavićemo da pratimo situaciju".

Ipak, Peskov je istakao da, ukoliko bi žito iz Rusije i Ukrajine prestalo da izlazi na svetsko tržište, to ne bi bio glavni razlog eventualne prehrambene krize u svetu.

Taj problem, kako je objasnio, "ima drugačije korene", te bi problemi sa izvozom ruskih i ukrajinskih prehrambenih sirovina mogli samo malo da doprinesu celoj situaciji, ne i da budu glavni uzrok problema.

Podsetimo, sporazum o žitu, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke, uključujući Odesu. Koordinaciju saobraćaja plovila vodi Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Od 18. marta 2023. godine ugovor je produžen za 60 dana, do 18. maja.

image
VV inauguration
banner