Rusija

Dobra roba uvek nađe kupca: Isporuka ruske nafte Indiji na istorijskom maksimumu

Nju Delhi je za ruske naftne derivate i naftu samo u februaru platio rekordnih 3,9 milijardi dolara, što je 42 puta više nego prethodne godine
Dobra roba uvek nađe kupca: Isporuka ruske nafte Indiji na istorijskom maksimumuGetty © Oleg Nikishin / Stringer

Indija je u februaru uvezla rekordne količine ruske sirove nafte – 6,3 miliona tona za samo jedan mesec, saopštilo je rusko Ministarstvo trgovine.

"Indija je krajem zime kupila 6,3 miliona tona sirove nafte od Rusije u odnosu na šest miliona tona koliko je kupovala prethodnih meseci. Ako bi se ova količina nafte pretvorila u barele to bi značilo da je kupovina porasla sa 1,48 miliona do 1,55 miliona dnevno", saopštilo je Ministarstvo.

Dakle, Nju Delhi je u februaru na kupovinu ruske nafte potrošio 3,3 odsto više nego u januaru, odnosno 3,35 milijardi dolara, što je ujedno i istorijski maksimum.

Rusija je tada zauzela prvo mesto među glavnim dobavljačima nafte u Indiju, sa udelom od 27,4 odsto. Na drugom mestu je Irak (15,8 odsto), a na trećem Saudijska Arabija (15,5 odsto). Na četvrtom mestu su Ujedinjeni Arapski Emirati (8,9 odsto), a na petom Kuvajt - 7,5 odsto.

Indija je za ruske naftne derivate i naftu samo u februaru platila rekordnih 3,9 milijardi dolara, što je 42 puta više nego prethodne godine.

image
VV inauguration
banner