Rusija

Šojgu: Udvostručićemo proizvodnju visokopreciznog oružja

Ukrajinska vojska je izgubila osam aviona i 15.000 vojnika tokom aprila, naglasio je ruski ministar odbrane
Šojgu: Udvostručićemo proizvodnju visokopreciznog oružja© Tanjug/ AP Photo/Manish Swarup

Rukovodstvo Ruske Federacije preduzelo je neophodne mere kako bi se povećala proizvodnja naoružanja i vojne opreme za rusku vojsku koja se bori u zoni Specijalne vojne operacije (SVO), rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa rukovodstvom Oružanih snaga Ruske Federacije.

Dejstva ruskih grupacija trupa tokom SVO, prema njegovim rečima, u velikoj meri zavise od blagovremenog popunjavanja zaliha naoružanja, vojne opreme i sredstava za uništenje, zbog čega je rukovodstvo zemlje i postavilo zadatak odbrambenim preduzećima da povećaju tempo i obim proizvodnje za kratko vreme, a preduzete su neophodne operativne mere

Kako bi nanela efikasnu štetu neprijatelju, ruska vojska je ove godine već dobila dovoljnu količinu municije, siguran je Šojgu, jer, vojno-industrijski kompleks, prema njegovim rečima, obezbeđuje potrebe vojske i mornarice.

"Ipak, neophodno je blagovremeno identifikovati rizike da preduzeća ne ispune svoje obaveze i blagovremeno preduzmu korektivne mere", ukazao je i dodao da su preduzete mere za povećanje proizvodnje naoružanja.

Ruska vojska, prema njegovim rečima, nastavlja da uništava oružje koje Zapad isporučuje Kijevu. Snabdevena je dovoljnim količinama municije, dodao je.

Oružane snage Ukrajine su izgubile više od 15.000 ljudi tokom prošlog meseca, dodao je ruski ministar odbrane.

"Ruske oružane snage su aktivne duž cele linije fronta. Uprkos dosad neviđenoj vojnoj pomoći zapadnih zemalja, neprijatelj trpi značajne gubitke. Samo u poslednjih mesec dana izgubili su više od 15.000 ljudi", rekao je Šojgu.

Oružane snage Rusije su proteklog meseca uništile 8 aviona, oko 300 dronova i više od 400 tenkova ukrajinske vojske, dodao je ruski ministar.

image