Rusija

Saliven: Udari na Krim legitimni; Antonov: Isporuka aviona F-16 potvrda umešanosti NATO-a u sukob

Rekli smo da nećemo dozvoliti Ukrajini da koristi američko i zapadno oružje za udar na Rusiju, a mi verujemo da je Krim Ukrajina, kazao je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost
Saliven: Udari na Krim legitimni; Antonov: Isporuka aviona F-16 potvrda umešanosti NATO-a u sukobGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven izjavio je da Vašington nema ništa protiv upotrebe američkog oružja za napade na Krim, prenosi TASS.

"Nismo postavili nikakva ograničenja Ukrajini da udara na teritorije unutar njenih međunarodno priznatih granica. Rekli smo da nećemo dozvoliti Ukrajini da koristi američko i zapadno oružje za udar na Rusiju. A mi verujemo da je Krim Ukrajina", rekao je Saliven u intervjuu za Si-En-En.

On je dodao da SAD smatraju da će vojna podrška Ukrajini morati da se produži za još nekoliko godina, čak i ako se trenutni sukob okonča. 

"Radi se i o budućnosti, kako bi Ukrajina u narednim godinama mogla da odbrani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Ne kažem da će sukob trajati godinama, ali Kijevu je potrebna sigurnost da se trenutna situacija ne ponovi", kazao je.

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov reagovao je na izjavu Salivena, ocenivši da bi se udari na Krim smatrali napadom na bilo koji drugi region Rusije.

"Želeo bih da upozorim zvaničnike američke administracije na lakoću o njihovim izjavama o Krimu, posebno u smislu 'blagoslovljavanja' kijevskog režima za vazdušne napade na poluostrvo. Da podsetim, da napade na ovoj teritoriji smatramo napadom na bilo koji drugi region Ruske Federacije. Važno je da SAD budu u potpunosti svesne odgovora Rusije", kazao Antonov.

On je istakao da bi isporučivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu postavilo pitanje umešanosti NATO-a u sukob.

"SAD su potpuno podredile učesnike G7 sopstvenoj liniji u vezi sa sukobom u Ukrajini. Ne postoji potrebna infrastruktura za upravljanje tim borbenim avionima u Ukrajini, i nema potrebnog broja pilota i osoblja za održavanje aviona", kazao je. 

Podsetimo, ranije su mediji izvestili o planovima SAD i njihovih saveznika da Ukrajini isporuče borbene avione F-16, ali ne direktno iz Vašingtona. Predsednik SAD Džozef Bajden je na samitu G7, rekao da "Oružane snage Ukrajine, prema uveravanjima kijevskih vlasti, neće koristiti obećanu letelicu za udare po geografskoj teritoriji Rusije".

image