Rusija

Lavrov: Najbeskrupuloznije metode Zapada kako bi održali hegemoniju

Ruski ministar spoljnih poslova poručio je da se uprkos nestabilnoj situaciji u svetu, trgovinsko-ekonomska saradnja sa Kinom stabilno razvija
Lavrov: Najbeskrupuloznije metode Zapada kako bi održali hegemonijuwww.globallookpress.com © MFA Russia

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je danas da kolektivni Zapad koristi najbeskrupuloznije metode geopolitičkog inženjeringa u odnosu na Rusiju i Kinu, pokušavajući da održi svoju hegemoniju, prenosi TASS.

"Bilateralna saradnja Moskve i Pekinga danas je dostigla neviđene razmere", izjavio je ruski ministar u video poruci učesnicima međunarodne konferencije "Uloga javne diplomatije u formiranju, obnavljanju i razvoju rusko-kineskih odnosa", koja se poklapa sa 65. godišnjicom Društva rusko-kineskog prijateljstva.

Lavrov je podsetio da već šest i po decenija, bez obzira na političku situaciju, Društvo dosledno doprinosi jačanju bilateralnih i međuljudskih kontakata i dodao da su među čelnicima i članovima Društva uvek bili istaknuti državnici, diplomate, predstavnici naučne i kulturne elite.

Ruski ministar takođe je naglasio da se "rusko-kineska saradnja zasniva na principima jednakosti, međusobnog poverenja i poštovanja, uvažavanja obostranih interesa, kao i na podudarnosti ili značajnoj sličnosti pristupa aktuelnim problemima našeg vremena". 

"Uprkos nestabilnoj situaciji u svetu, trgovinsko-ekonomska saradnja se stabilno razvija. Sistemski se sprovode dogovori postignuti u investicionoj, industrijskoj, saobraćajnoj i drugim oblastima. Učvršćuje se strateško partnerstvo u energetskom sektoru. Prošle godine je obim bilateralne trgovine dostigao istorijski maksimum, premašivši 140 milijardi dolara. Krajem ove godine očekujemo nove rekordne brojke", rekao je ruski ministar.

Politika Zapada

Prema rečima ministra, "danas kolektivni Zapad, pokušavajući da grčevito održi svoju hegemoniju, koristi najbeskrupuloznije metode geopolitičkog inženjeringa u odnosu na Rusiju i Kinu, koje je označio kao svoje glavne protivnike".

"U tom kontekstu Moskva i Peking sprovode tesnu spoljnopolitičku koordinaciju. Veza između Moskve i Pekinga jedan je od ključnih faktora demokratizacije međunarodnih odnosa, formiranja pravednijeg multipolarnog svetskog poretka", zaključio je Lavrov.

 

 

image