Rusija

Saradnja s Rusijom se širi: Iran sklapa sporazum sa Evroazijskom unijom

EAEU radi na nizu sporazuma o slobodnoj trgovini sa još nekoliko država
Saradnja s Rusijom se širi: Iran sklapa sporazum sa Evroazijskom unijomwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey/news.ru via globallookpress.com

Rusija očekuje da će Sporazum o zoni slobodne trgovine (FTA) između Irana i Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU) biti potpisan pre kraja godine, izjavio je zamenik premijera Ruske Federacije Aleksej Overčuk.

"EAEU je veoma blizu zaključivanja sporazuma sa Iranom. O ovom pitanju je bilo reči, uključujući i Evroazijski međuvladin savet, i dobilo je podršku šefova vlada, što znači da napredujemo. Sporazum može biti potpisan", rekao je zamenik ruskog premijera u intervjuu za TASS na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu (SPIEF).

Prema njegovim rečima, EAEU razvija niz sporazuma o slobodnoj trgovini sa još nekoliko država, sa kojima su takođe u toku pregovori.

"Vodimo razgovore sa Egiptom, Indijom, Indonezijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Sve ove zemlje prema nama imaju prijateljski stav, njihova tržišta rastu, tako da se ekonomski centar novog multipolarnog sveta kreće u njihovom pravcu", dodao je Overčuk.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da su čak i u bilateralnom formatu pregovori o zonama slobodne trgovine "veoma teški i traju godinama".

"Pregovarači moraju da uzmu u obzir mnogo različitih interesa. U našem slučaju su uključeni interesi svih pet zemalja članica EAEU, njihova preduzeća i potrošači. Ovo je složen proces", zaključio je zamenik predsednika ruske vlade.

Države članice EAEU su Rusija, Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan.

image
VV inauguration
banner