Rusija

Ukrajinska policija brani hodočasnicima da uđu u Kijevsko-pečersku lavru

Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje
Ukrajinska policija  brani hodočasnicima da uđu u Kijevsko-pečersku lavruGetty © Roman Pilipey/Getty Images

Pripadnici policije odbili su da propuste hodočasnike koji žive u konacima manastira u Kijevsko-pečersku lavru kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, saopšteno je iz UPC.

"Policija je odbila da hodočasnicima koji borave u manastirskim konacima dozvoli pristup manastiru. Trenutno među hodočasnicima ima roditelja koji ne mogu da dođu do svoje dece u konacima", ističe se u saopštenju.

Prethodno je v.d. direktora državnog kompleksa "Kijevsko-pečerska lavra" Maksim Ostapenko na društvenim mrežama napisao da bi vernike sa teritorije manastira mogli početi da rasteruju vodom iz vatrogasnog creva.

Ranije danas sud u Kijevu doneo je odluku u korist Ministarstva kulture Ukrajine po zahtevu za "uklanjanje prepreka u korišćenju imovine vernicima UPC" za korišćenje Kijevsko-pečerske lavre.

Ova odluka omogućava da se monasi isele iz Lavre, rekao je ukrajinskim medijima advokat Nikita Čekman, koji zastupa Ukrajinsku pravoslavnu crkvu.

Podsetimo, sveštenstvu kanonske UPC od 1. januara 2023. godine zabranjen je pristup dvema crkvama Kijevsko-pečerske lavre pošto je rukovodstvo odbilo da sa UPC obnovi ugovor o upotrebi. UPC je tada izrazila bojazan da će vlasti preneti oba hrama raskolničkoj pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

Napadi raskolnika na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koji se dešavaju još od devedesetih, 2018. godine prerasli su u državnu kampanju velikog obima protiv te zajednice.

Tada su vlasti Ukrajine stvorile svoju Pravoslavnu crkvu Ukrajine, a zatim je krenula zaplena crkava, njihova "dobrovoljna preregistracija", kao i napadi nacionalista i raskolnika na sveštenstvo i vernike.

Ukrajinske vlasti su tokom protekle godine organizovale najveći talas progona UPC u novijoj istoriji zemlje.

Pozivajući se na njenu povezanost sa Rusijom, lokalne vlasti u različitim regionima Ukrajine odlučile su da zabrane delovanje UPC, a parlamentu je podnet predlog zakona o njenoj zabrani na celoj teritoriji Ukrajine.

Služba bezbednosti Ukrajine počela je da otvara krivične postupke protiv sveštenstva UPC, kao i "kontraobaveštajne aktivnosti" – pretrese episkopa i sveštenika, crkava i manastirima u potrazi za dokazima "antiukrajinskog delovanja".

image