Rusija

Ruski strateški avioni nadletali Arktik (VIDEO)

Svi letovi izvedeni su strogo u skladu sa međunarodnim pravilima koja se tiču korišćenja vazdušnog prostora

Vojno-kosmičke snage Ruske Federacije danas su po planu izvele vojne vežbe iznad neutralnih voda Baltičkog, Barencovog, Norveškog mora i Severnog ledenog okeana. 

U vežbama su učestvovali strateški nosači raketa Tu-160 i Tu-95ms, kao i bombarderi dugog dometa Tu-22m3.

Najduži let trajao je sedam sati, a letove je ispratila i posada aviona Su-35s, Su-27 i MiG-31.

"Svi letovi izvedeni su strogo u skladu sa međunarodnim pravilima koja se tiču korišćenja vazdušnog prostora", rekao je komandant dalekometne avijacije general-potpukovnik Sergej Kobilaš. 

Prema njegovim rečima, piloti dalekometne avijacije redovno sprovode letove nad neutralnim vodama Arktika, Crnog i Baltičkog mora, Tihog okeana i Severnog Atlantika, prenose ruski mediji. 

Britanija: Spremni smo da se suprotstavimo svakoj pretnji

Britanski ministar oružanih snaga Džejms Hepi saopštio je danas da su borbeni avioni Velike Britanije "Tajfun" presreli dva ruska pomorska patrolna bombardera u međunarodnom vazdušnom prostoru, severno od Škotske, unutar severne oblasti misije vazdušne policije NATO-a.

"Piloti su aktivirali svoje avione 'Tajfun' kako bi presreli dva ruska dalekometna bombardera, prateći ih dok su prolazili severno od Šetlandskih ostrva, spremni da se suprotstave svakoj potencijalnoj pretnji po teritoriju Velike Britanije", rekao je Hepi, prenosi Rojters.

Podsetimo, od svih zemalja koje spadaju u arktičke, Rusija ima najjače vojno prisustvo u tom delu sveta. Jedina je koja ima i ledolomce na nuklearni pogon, aktivno radi na razvoju ruske arktičke zone, i u toj sferi sarađuje sa Kinom i drugim partnerima koji ulažu u razvoj tamošnje infrastrukture.

Budući da je reč o zoni koja do sada nije u potpunosti "osvojena", čiji pojedini delovi za sada ne ulaze u takozvanu ekskluzivnu ekonomsku zonu ni jedne od arktičkih država, zapadni mediji sve češće pišu da bi upravo Arktik mogao postati sledeće bojno polje. Razlog za to su pre svega neotkrivena mineralna i energetska bogatstva, jer se procenjuje da su zalihe nafte i gasa na Arktiku ogromne.

image