Rusija

Operisan namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavle

Poglavaru Kijevsko-pečerske lavre je postavljen stent koji širi zidove srčanih sudova kako bi poboljšao cirkulaciju u srcu
Operisan namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavlewww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Operacija na srcu namesnika Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavla na kardiološkom odeljenju jedne od kijevskih bolnica prošla je dobro i on se oporavlja od anestezije, otkrio je izvor za "RIA Novosti".

Mitropolitu je postavljen stent koji proširuje zidove srčanih sudova kako bi poboljšao cirkulaciju krvi u srcu.

"Namesnik Kijevsko-pečerske lavre, mitropolit Pavle, hospitalizovan je na kardiološko odeljenje i operisan. Mitropolit Pavle je danas hitno prebačen na kardiološko odeljenje jedne od bolnica u Kijevu, njegovo stanje je zahtevalo hiruršku intervenciju", saopštio je ranije njegov advokat Nikita Čekman.

Tužilaštvo je u ponedeljak trebalo da razmotri zahtev da se udvostruči iznos kaucije za mitropolita, a to je 33 miliona grivni (više od 900 hiljada dolara). Kijevske vlasti sumnjiče mitropolita Pavla za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom.

Prvog aprila – dan nakon što su vlasti raskinule ugovor o zakupu manastira sa UPC, mitropolit je stavljen u kućni pritvor. Sud mu je u julu promenio preventivnu meru u pritvor. Jedanaestog avgusta uplaćena je kaucija u iznosu od 33 miliona grivna i mitropolit je bio pušten da se brani sa slobode.

Starešina Kijevsko-pečerske lavre je rekao da je sve što se trenutno događa progon crkve.

image