Rusija

U Hersonu uhapšeni ukrajinski diverzanti

Ruska Federalna služba bezbednosti uhapsila devet pripadnika ukrajinske bezbednosne službe koji su planirali da izvrše teroristički napad na lokalne zvaničnike proruskih vlasti
U Hersonu uhapšeni ukrajinski diverzantiwww.globallookpress.com © Russian FSB press service

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) uhapsila je devet pripadnika ukrajinske bezbednosne službe (SBU) i izviđačke grupe u Hersonskoj oblasti koji su planirali da izvrše teroristički napad na visokorangirane pripadnike regionalne vojno-civilne administracije, prenosi TASS.

Jedan od diverzanata je oduzeo sebi život tako što se razneo dok je pokušavao da pobegne od bezbednosnih snaga u gradu Berislavu u Hersonskoj oblasti, izjavio je portparol regionalnih službi za vanredne situacije za "RIA Novosti".

"Pokušavajući da se sakrije od predstavnika službe FSB, jedan pripadnik terorističke jedinice digao se u vazduh", rekao je portparol. Diverzant je preminuo na licu mesta. Snage bezbednosti su dobile informacije o njegovom boravištu od drugih članova diverzantske grupe, koji su prethodno bili zatočeni u Hersonu.

"Na teritoriji Hersonske oblasti razotkrivene su i suzbijene aktivnosti diverzantsko-izviđačke grupe SBU, koji su planirali da izvrše teroristički napad na lokalne zvaničnike Hersonske oblasti", saopštila je ruska služba.

U saopštenju se navodi da je kod devetoro ukrajinskih specijalaca pronađeno više od pet kilograma plastičnog eksploziva, električni detonatori, pet bombi, ručno naoružanje i municija kao i specijalna oprema za izviđanje.

Ruska bezbednosna služba je potvrdila i da je neutralizovala automobil-bombu koji su ukrajinski specijalci planirali da upotrebe za napad na predstavnike proruskih vlasti u Hersonu.

Kako se navodi, okrivljni su privedeni, a nalogodavci su službenici SBU Samir Šukurov, Viktor Homjak i Dmitrij Sidej, koji se nalaze van regiona.

image