Rusija

Zaharova: Setite se Jugoslavije, kada pričate o municiji sa osiromašenim uranijumom

Međunarodni i svetski eksperti pokušavaju da se "izvuku" govoreći da uranijum nije štetan, dok na području Ukrajine imamo globalnu katastrofu, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova
Zaharova: Setite se Jugoslavije, kada pričate o municiji sa osiromašenim uranijumomwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru

Odluka Velike Britanije i SAD da isporuče Kijevu oružje sa osiromašenim uranijumom dovelo je do najtežih, dugoročnih posledica po region. Na velikoj teritoriji je došlo do radioaktivne kontaminacije vode i zemljišta, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Na taj način, Zaharova je ukazala na još jedan "ekološki zločin kijevskog režima i zapadnih zemalja koje ga podržavaju isporukama oružja".

"Međunarodni i svetski eksperti pokušavaju da se 'izvuku', govoreći da to navodno nije u potpunosti pitanje nuklearne bezbednosti. Naravno, ne mora se ni objašnjavati. Samo treba pogledati na taj problem, ne sa stanovišta fizike, nego hemije, a tamo ne postoji druga opcija nego da se to nazove globalnom katastrofom", kazala je Zaharova na brifingu.

Ona je ponovo podsetila na NATO agresiju na Jugoslaviju i posledice korišćenja municije sa osiromašenim uranijumom.

"Podaci dobijeni nakon što su trupe NATO upotrebile takvu municiju u Jugoslaviji i Iraku pokazuju da se u pogođenim područjima mogu očekivati brojni slučajevi onkoloških bolesti i prevremene smrti, kao i dugoročni i negativan uticaj radijacije na stanovništvo i biljni i životinjski svet", istakla je.

Ruska zvaničnica je napomenula da je pre nekoliko dana američki državni sekretar Entoni Blinken ponovo izrazio zabrinutost zbog Sporazuma o žitu, rekavši da bez ukrajinskog žita "svet jednostavno neće preživeti".

"Čitav niz zemalja EU saopštio je da više ne nameravaju da primaju to žito. Tu se postavlja drugo pitanje. Šta će biti sa žitom koje bude raslo na zemlji koja je kontaminirana municijom sa osiromašenim uranijumom? O tome sada ne razmišljaju ni Blinken, ni Stejt department ni američki ni evropski monopolisti u sferi poljoprivrednih industrijskih poslova, nije im do toga. Potrebno im je da ponovo napune džepove, kao što su i činili sve ovo vreme. Oni smatraju da to neće uticati na njih", zaključila je Zaharova.

image