Rusija

Ambasador BiH u Rusiji: I danas osećamo posledice upotrebe municije sa OU

"Naši građani i dalje stradaju, a nove generacije se rađaju invaliditetom, upravo zbog posledica bombardovanja", ističe Samardžija
Ambasador BiH u Rusiji: I danas osećamo posledice upotrebe municije sa OUwww.globallookpress.com © Staff Sgt. Nicholas Perez/U.S. Air National Guard via AP

Ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija tvrdi da njegova zemlja i dalje pati od upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom koju je NATO koristio tokom građanskog rata u BiH i za vreme agresije na Jugoslaviju, prenose "RIA Novosti".

"Naš stav o toj municiji je apsolutno jasan, s obzirom na to da 30 godina nakon bombardovanja Jugoslavije osećamo posledice. Naši građani i dalje stradaju, a nove generacije se rađaju sa invaliditetom, upravo zbog posledica bombardovanja", rekao je Samardžija novinarima.

Zemlja se "iz ličnog iskustva" protivi upotrebi takve municije, ističe Samardžija.

"Mi smo mala zemlja koja se, po pravilu, ne pita za mnogo stvari, ali ipak želimo da izrazimo svoje mišljenje. Nažalost, imamo veoma loše iskustvo i u potpunosti smo osetili posledice takvih granata. Posledice će osećati generacije", dodao je ambasador.

Zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je krajem avgusta rekla da se "zbog snabdevanja radioaktivnom i visoko toksičnom britanskom i američkom municijom sa osiromašenim uranijumom, Ukrajina pretvara u nenastanjivu zemlju".

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner