Rusija

Ruska ambasada u SAD: Kakav je američki uranijumski trag najbolje znaju na Balkanu i u Iraku

Opsednut idejom nanošenja strateškog poraza Rusiji, Vašington je spreman da se bori ne samo do poslednjeg Ukrajinca, već i da stane na kraj čitavim generacijama
Ruska ambasada u SAD: Kakav je američki uranijumski trag najbolje znaju na Balkanu i u Irakuwww.globallookpress.com © mfa_russia/Twitter.com

Odluka američke administracije da Ukrajini obezbedi projektile sa osiromašenim uranijumom pokazuje nehumanost pristupa američke strane, saopštila je ruska ambasada u Vašingtonu.

"Opsednut idejom nanošenja 'strateškog poraza' Rusiji, Vašington je spreman da se bori ne samo do poslednjeg Ukrajinca, već i da stane na kraj čitavim generacijama", navodi se u saopštenju.

Ruska ambasada je napomenula da je odluka Sjedinjenih Država da "isporuče oružje neselektivnog delovanja Kijevu svesna i namerna". 

"U SAD dobro znaju: usled pucanja municije nastaje mobilni radioaktivni oblak. Male čestice uranijuma talože se na različitim organima, izazivaju maligne tumore, a takođe dovode do inhibicije funkcija tela. Kakav je 'uranijumski trag' Amerikanaca u Iraku i na Balkanu, gde su hiljade civila oboleli od raka", naglasila je ambasada.

Kako se dodaje, isporukom ove vrste naoružanja, SAD varaju same sebe, odbijajući da prihvate neuspeh takozvane kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine.

"Američka administracija otkriva svoje pravo lice: duboko je ravnodušna i prema sadašnjosti Ukrajine i prema njenoj budućnosti, kao i njenih evropskih suseda", zaključili su.

Podsetimo, Pentagon je saopštio da je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena odobrila slanje kontroverzne municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, kao deo novog paketa vojne pomoći vrednog 175 miliona dolara.

Municija sa osiromašenim uranijumom namenjena je američkim tenkovima "abrams", odnosno njihovim topovima kalibra 120 mm.

Novi paket vojne pomoći takođe uključuje druge vrste municije, protivtenkovske raketne sisteme, navigacionu i komunikacionu opremu.

image