Rusija

Putin čestitao Dan ujedinjenja novih regiona: Niko i ništa ne može da slomi našu volju i istinu

Pre tačno godinu dana, 30. septembra, desio se odlučujući, istorijski i sudbonosni događaj. Milioni stanovnika Donbasa, Hersonske i Zaporoške oblasti su izabrali da budu sa svojom otadžbinom, poručio ruski lider
Putin čestitao Dan ujedinjenja novih regiona: Niko i ništa ne može da slomi našu volju i istinu© Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je svojim građanima Dan ujedinjenja Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti sa Rusijom.

Pre tačno godinu dana, desio se odlučujući, istorijski i sudbonosni događaj, potpisani su sporazumi o prijemu četiri nova subjekta Federacije u sastav Rusije. "Milioni stanovnika Donbasa, Hersonske i Zaporoške oblasti su izabrali da budu sa svojom otadžbinom", ističe predsednik Rusije.

Tu teško izvojevanu, ali ipak svesnu i dugo očekivanu i zaista narodsku odluku doneli su stanovnici novih regiona na referendumima koji su bili u punoj saglasnosti sa međunarodnim standardima, ističe Putin.

Pokušavali su da ih zastraše, da im oduzmu pravo da sami određuju svoju budućnost, svoju sudbinu, da oduzmu ono što je svakome drago – kulturu, tradiciju, maternji jezik, podseća Putin.

"Pokušali su da im oduzmu zapravo sve što mrze nacionalisti i njihovi zapadni pokrovitelji, koji su izvršili državni udar u Kijevu 2014. godine, a potom pokrenuli pravi građanski rat, teror protiv neistomišljenika, blokirali su gradove, neprestano garantirali i vršili represiju u Donbasu", ističe on.

Ali ništa i niko ne može slomiti volju miliona ljudi, njihovu veru u istinu i istorijsku pravdu, siguran je predsednik.

Narod Rusije je svim srcem podržao slobodan i nedvosmislen izbor svoje braće i sestara i tada istinski shvatio suštinu - braneći svoje sunarodnike na teritoriji Donbasa i Novorosije, brane samu Rusiju, objašnjava on.

"Zajedno se borimo za otadžbinu, za naš suverenitet, duhovne vrednosti i jedinstvo, za pobedu. Zahvaljujem svim građanima zemlje na ovom jedinstvu i patriotskom duhu", poručuje Putin.

Moskva danas obnavlja nove teritorije, formira zajedničku budućnost, obnavlja i gradi škole i bolnice, kuće i puteve, muzeje i spomen-obeležja. Ostali regioni pružaju istinski bratsku pomoć gradovima i mestima Donbasa i Novorosije, ističe predsednik.

"Cela velika, ujedinjena država radi na zajedničkom cilju", naglašava on.

Putin podseća i na nedavno održane izbore u DNR i LNR, u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti koji su doprineli jačanju državnog, političkog i pravnog prostora.

Ljudi su ponovo, kao i na referendumima, izrazili i potvrdili volju da budu uz Rusiju, podržali svoje sunarodnike, one koji su vrednim radom i stvarnim delima zadobili poverenje naroda, rekao je on.

Dodao je da predstoji mnogo posla i da će biti potrebno sprovođenje obimnog programa oživljavanja i društveno-ekonomskog razvoja tih regiona.

"I sigurno ćemo ostvariti svoje ciljeve", ukazuje predsednik.

Putin se zahvaljuje stanovnicima novih regiona što su, uprkos svim iskušenjima, svoju ljubav prema otadžbini sačuvali i preneli na svoju decu.

"Zahvaljujući vama, vašoj čvrstini i odlučnosti, Rusija je postala još jača. Mi smo jedan narod i zajedno ćemo sve prebroditi i odgovoriti na sve izazove. Srećan praznik, dragi prijatelji, srećan Dan ujedinjenja sa Rusijom", poručuje Putin.

image