Rusija

Moskva: Rešenje sukoba u Izraelu stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967.

Potvrđujemo naš principijelan i dosledan stav da ovaj sukob, koji se odugovlači već 75 godina, ne može nasilno da se reši, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Moskva: Rešenje sukoba u Izraelu stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967.© TANJUG/AP Photo/Hatem Ali

Ruska Federacija izražava zabrinutost zbog situacije u zoni palestinsko-izraelskog sukoba i potvrđuje principijelan stav da nema nasilnog rešenja za ovaj problem, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Moskva izražava najozbiljniju zabrinutost zbog naglog pogoršanja situacije u zoni palestinsko-izraelskog sukoba. S tim u vezi, potvrđujemo naš principijelan i dosledan stav da ovaj sukob, koji se odugovlači već 75 godina, ne može nasilno da se reši. Jedini izlaz iz te situacije je isključivo politički i diplomatski put, kroz uspostavljanje punopravnog pregovaračkog procesa na poznatoj međunarodno-pravnoj osnovi, koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države u granicama iz 1967. godine, sa prestonicom u Istočnom Jerusalimu, živeći u miru sa Izraelom", kazala je Zaharova.

Zaharova je napomenula da Palestina i Izrael moraju da počnu pregovarački proces i da Rusija poziva obe strane da se zaustave nasilje i prekinu vatru.

"Pozivamo palestinsku i izraelsku stranu na hitan prekid vatre, zaustavljanje nasilja, neophodnu uzdržanost, uz pomoć međunarodne zajednice, pregovaračkog procesa koji ima za cilj uspostavljanje sveobuhvatnog, trajnog i dugo očekivanog mira na Bliskom istoku", naglasila je.

Kako je napomenula, Moskva smatra da je eskalacija palestinsko-izraelskog sukoba posledica nepoštovanja rezolucija Saveta bezbednosti UN i "blokiranja Zapada rada bliskoistočnog kvarteta".

"Trenutnu veliku eskalaciju situacije smatramo još jednom izuzetno opasnom manifestacijom začaranog kruga nasilja, koja je direktna posledica hroničnog nepoštovanja relevantnih rezolucija UN i Saveta bezbednosti i stvarnog blokiranja Zapada rada bliskoistočnog 'kvarteta' međunarodnih posrednika koji čine Rusija, SAD, EU i UN", zaključila je portparolka ruskog MSP.

Oko 951 osoba je ranjeno, a najmanje 161 osoba je izgubilo život u raketnom napadu koji je jutros izveden iz Pojasa Gaze na južni i centralni Izrael. Hamas je preuzeo odgovornost za napad i naveo da je lansirano 5.000 raketa, javljaju svetske novinske agencije.

Izraelska vojska saopštila je da se na teritoriju zemlje infiltrirao veliki broj terorista, kao i da su oko dva sata nakon napad na Izrael pokrenuli vazdušne udare na pojas Gaze. 

Izraelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da se Izrael nalazi u stanju rata a ne u formatu operacije

"Građani Izraela, mi smo u ratu", kaže on. "I mi ćemo pobediti. Neprijatelj će platiti cenu kakvu nikada ranije nisu znali", rekao je on u svom prvom obraćanju javnosti od početka palestinskog napada.

image