Rusija

Počela sednica ŠOS-a: Pružimo otpor stranim silama koje nam se mešaju u posao

U Biškeku, glavnom gradu Kirgizije, danas se održava sednica Šangajske organizacije za saradnju na kojoj učestvuju premijeri država članica organizacije. Rusku Federaciju predstavlja Mihail Mišustin
Počela sednica ŠOS-a: Pružimo otpor stranim silama koje nam se mešaju u posaowww.globallookpress.com © Russian Government

Glavni zadatak Šangajske organizacije za saradnju je da državama članicama osigura stabilnost u uslovima globalnih izazova, ali i da zaštiti naše građane i biznis sektor, rekao je danas premijer Rusije Mihail Mišustin na sednici ŠOS-a.

Mišustin je, takođe, predložio formiranje nezavisnog regionalnog platnog sistema i konverziju valuta u okviru nacionalnih berzi, pošto se, kako kaže, "sve češće koriste sopstvene valute".

"Države ŠOS-a treba da pruže otpor spoljašnjim silama koje žele da se mešaju u poslove regiona", istakao je ruski premijer. 

Mišustin je naveo da je zajednički prioritet ŠOS-a odupreti se zapadnim sankcijama i protekcionističkoj politici.

"Naš zajednički prioritet je da osiguramo da naše zemlje budu otporne na globalne izazove, pouzdano štiteći građane i preduzeća pred sve većom konkurencijom i turbulencijama, kao i pooštravanje protekcionističkih mera i nezakonitih sankcija, koje dovode do prekida lanaca snabdevanja robom i uslugama širom sveta. Zajedno možemo da se nosimo sa tim", naglasio je.

Takođe, skrenuo je pažnju da je u današnje vreme nestabilnih cena energenata bitno da se produbi saradnja u energetskom sektoru. 

Ozbiljnu pažnju Ruska Federacija posvećuje i širenju logističko-transportnih veza u okviru zemalja ŠOS-a, jer u tome vidi veliki potencijal.

Kako je dodao, Rusija se nada da će Belorusija uskoro završiti procedure za pristupanje Šangajskoj organizaciji za saradnju.

ŠOS je osnovan 2001. godine. Danas ga čine Rusija, Kazahstan, Kina, Kirgizija, Tadžikistan, Uzbekistan, Indija, Iran i Pakistan. Srbija je, inače, aplicirala za status partnera u dijalogu ove organizacije, a još više od deset drugih zemalja na ovaj ili onaj način uključeno je u njen rad.

Šangajska organizacija za saradnju predstavlja najveću svetsku organizaciju po geografskom obimu i broju stanovnika, čije članice pokrivaju približno 60 odsto Evroazije, čine 40 odsto svetske populacije i čiji kombinovani BDP iznosi oko petinu svetskog.

image