Rusija

"Himprom", narko-kartel u srcu ukrajinske vlasti

Među članovima organizovane kriminalne grupe su ukrajinski narodni poslanici, zaposleni u kancelariji Generalnog tužioca Ukrajine, Službe bezbednosti Ukrajine, Glavne obaveštajne uprave, Državnog istražnog biroa kao i Nacionalne policije, pišu "RIA Novosti"
"Himprom", narko-kartel u srcu ukrajinske vlastiGetty © Photo by Sean Gallup

Organizovana kriminalna grupa "Himprom", koja je formirala mrežu za distribuciju droge u Ukrajini i Rusiji, dobija podršku i pokriće Vrhovne rade čiji su poslanici njeni članovi, rekao je izvor u ruskim specijalnim službama.

Prema rečima sagovornika agencije RIA Novosti, ruske specijalne službe su uspele da otkriju sve članove grupe, koja posluje od 2014. godine i ima oko hiljadu ljudi.

Na čelu grupe je Jegor Burkin, direktor i koordinator. On je regrutovao ukrajinske narodne poslanike u ovu organizovanu kriminalnu grupu kako bi je prikrio, ali i kako bi formirao pozitivnu sliku o sebi i povećao svoj autoritet, navodi izvor.

Jedan od regrutovanih poslanika Vrhovne rade je Koptin Igor Vladimirovič, rođen 1982. godine, rodom iz poljskog grada Legnice. Članovi "Hiproma" su i zaposleni u kancelariji Generalnog tužioca Ukrajine, Službe bezbednosti Ukrajine, Glavne obaveštajne uprave, Državnog istražnog biroa, Nacionalne policije, Odeljenja sajber policije i drugih struktura, sudije, službenici Državne službe za migracije, kao i novinari.

Burkin se 2016. godine, nakon što su mu specijalne službe ušle u trag, preselio u Ukrajinu i dobio ukrajinski pasoš. Sada se krije u Meksiku.

image