Rusija

Lavrov za RT: Zabrinjavaju nas inicijative kojima pokušavaju da izbegnu stvaranje Palestinske države

Ministar spoljnih poslova Kuvajta danas je posetio Moskvu, na poziv Sergeja Lavrova, a glavna tema razgovora bila je situacija na Bliskom istoku
Lavrov za RT: Zabrinjavaju nas inicijative kojima pokušavaju da izbegnu stvaranje Palestinske državewww.globallookpress.com © IMAGO/Russian Foreign Ministry'

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov sastao se danas u Moskvi sa ministrom spoljnih poslova Kuvajta Ahmedom Naserom Al Mohamed Al Ahmed Al Džaber Al Sabahom.

Tokom zajedničke konferencije za novinare, na pitanje RT kakva je, prema Moskvi, budućnost Pojasa Gaze, on je ponovio da je "potrebno što pre zaustaviti krvoproliće, rešiti humanitarna pitanja i zatim, bez odlaganja, nastaviti direktne pregovore između Izraelaca i Palestinaca, koji mogu da se zasnivaju isključivo na već donetim odlukama SB UN i prethodno postignutim sporazumima između tih strana".

Komentarišući različite inicijative koje predlažu neke zemlje, kao i one koje se pojavljuju u medijima, a koje govore o potencijalnom rešenju za palestinski narod, Lavrov kaže da Rusiju zabrinjavaju ove inicijative, jer one imaju za cilj nesprovođenje odluke o formiranju Palestinske države. 

Na pitanje TASS kakav je stav Rusije o izraelskom planu o eventualnom preseljenju Palestinaca iz Gaze u Egipat i u Kanadu, Lavrov kaže da nije čuo da se u tom kontekstu spominjala i Kanada, ali da ga "u poslednje vreme ne čudi ništa što se tiče Kanade". Danas se pojavljuje mnogo inicijativa, a sve one su usmerene na diskreditaciju odluka SB UN:

"Egipat je prethodno javno saopštio da nije spreman da prihvati Palestince na Sinajskom poluostrvu. To protivreči interesima Egipta, ali i interesima Palestinaca i regiona. Mi se pažljivo odnosimo prema planovima koji imaju za cilj nestvaranje Palestinske države. To bi dovelo do toga da oni nikad ne dobiti svoju državu, a ovo do novih izliva gneva".

Na pitanje RT na kakvim inicijativama danas Rusija radi u okviru međunarodnih platformi povodom situacije na Bliskom istoku, Lavrov objašnjava da Moskva nastavlja da predlaže različite inicijative, a pre sve one koje imaju za cilj prekid vatre. Takođe, kako kaže, radi se i na oslobađanju zarobljenika.

Ujedno, ruski ministar podseća da će se uskoro održati i susret sa predstavnicima arapskih država. Moskva posvećuje veliku pažnju ovom događaju, jer se Rusija uvek oslanjala "na mišljenje regionalnih država", kada se radilo o sukobima u drugim delovima sveta, dodaje on.

"U tom kontekstu, za nas će biti jako važno da čujemo stav arapskog sveta, za koji verujemo da je jedinstven. Podržaćemo arapsko rešenje za ovo jako teško pitanje".

Na početku konferencije, Lavrov je još rekao da Kuvajt i Rusija osuđuju bilo kakve terorističke operacije, ali i proizvoljne napade na civile. Osim što je i tada naglasio da je neophodno da se što pre zaustavi sukob i otvore humanitarni koridori, Lavrov je priznao da je teško da bi uskoro moglo doći do dijaloga između Palestinaca i Izraelaca.

Potrebno je stvoriti Palestinsku državu u granicama iz 1967. godine, i obezbediti njeno mirno postojanje pored Izraela, ponovio je ruski ministar, dok je Al Sabah dodao da je stav Kuvajta po pitanju palestinsko-izraelskog sukoba "sličan" ruskom, posebno kada se zna da je do sada za četiri nedelje poginulo 4.000 dece, i ukupno oko 9.000 ljudi.

"Međunarodna zajednica mora da radi na prekidu vatre, a Savet bezbednosti UN da radi svoj posao", zaključio je Al Sabah, dodajući da je humanitarna pomoć Kuvajta bila jedna od prvih koja je dospela u Gazu i da pomoć Kuvajta neće biti zaustavljena. 

Nešto ranije tokom dana, Lavrov je ocenio da će poseta delegacije Kuvajta biti dobra prilika za detaljniji razgovor o saradnji između dve države, što je posebno aktuelno, ako se uzme u obzir da su u martu ove godine Rusija i Kuvajt proslavile 60 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Ministar Kuvajta je oslovio Lavrova sa "dragi prijatelju" i zahvalio mu na pozivu da poseti rusku prestonicu, nakon čega je podsetio da je njegova država bila prva na Arabijskom poluostrvu, koja je 1963. uspostavila diplomatske odnose sa Moskvom, a zatim i dodao da Kuvajt i Rusiju "vezuju jake istorijske veze".

"Nadamo se da ćemo danas moći da razmotrimo načine putem kojih ćemo moći da još više razvijemo našu saradnju", poručio je Al Sabah, dodajući da se nada da će biti prostora i za razgovor o "velikim izazovima u regionu".

Biću zahvalan da čujem iskrenu procenu situacije, prokomentarisao je on.

image