Rusija

Moskva o pregovorima: Nećemo trčati za Vašingtonom

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova poručio je da Rusija ne želi da prekida diplomatske odnose sa SAD, ali da to sve zavisi od njih
Moskva o pregovorima: Nećemo trčati za Vašingtonomwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Moskva ne želi da prekida diplomatske odnose sa SAD, ali ako Vašington odluči da im odnosi sa Moskvom nisu potrebni, onda će se to dogoditi, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Ako neko u Vašingtonu misli da ćemo dotrčati i reći: Hajde da nastavimo dijalog o strateškoj bezbednosti, da vidimo detaljno šta treba da se uradi u toj oblasti. Ako i kada oni budu spremni, tada će se, verovatno, pojaviti baza za takve razgovore. Ako ne budu bili spremni, onda neće biti dijaloga", dodao je diplomata.

Prema njegovim rečima sve u potpunosti zavisi od izbora koji Vašington napravi.

"U našem interesu je da ne prekidamo diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama jer su komunikacija i dijalog neophodni", rekao je Rjabkov u intervjuu za RTVI.

Rjabkov je dodao da je "dijalog sa SAD u toku, ali da on nije sistemske prirode, sama Moskva to ne traži".

"Dijalog je u toku, ali nije sistemske prirode, mnoge formate koji su ranije dogovoreni, Amerikanci su jednostavno zamrzli. To je za žaljenje, ali mi čekamo raširenih ruku. Dijalog sa Amerikancima nam ne treba više nego njima", rekao je on.

SAD žele da nanesu strateški poraz Rusiji

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova nazvao je stav SAD prema Rusiji duboko neprijateljskim, rekavši da Vašington želi da nanese Rusiji strateški poraz.

"U ovoj situaciji nećemo videti nikakvu promenu u američkom kursu. Nastavićemo da se bavimo sistemom koji je duboko neprijateljski prema nama, koji je krenuo, a to je i zvanično objavljeno, da nanese strateški poraz Rusiji. Takve izjave se ne mogu potceniti i nažalost, podeljene su, uključujući i u Republikanskoj partiji", rekao je on.

Rusija nije protiv pregovora sa Ukrajinom

"Rusija se ne protivi razgovorima sa Ukrajinom, ali Kijev je taj koji ne želi razgovore sa Moskvom, zbog čega postavlja preduslove", rekao je Rjabkov.

Istovremeno je primetio da "što se duže odugovlači proces nepregovaranja, biće teže postići dogovor".

"Ulaziti u pregovore sa kontraproduktivnim preduslovima, znači da ne žele pregovore i ne žele rezultate. Upravo to vidimo u stavu Kijeva sada. Oni ne žele pregovore, zato postavljaju preduslove", naglasio je on.

Rjabkov je dodao da "Moskva smatra neprihvatljivim preduslove koje je izneo Kijev, uključujući potpuno povlačenje ruskih trupa".

image