Rusija

Zaharova: Rusija naišla na sve vrste prepreka tokom priprema Saveta ministara OEBS-a

Prilikom pripreme za učešće zemalja u Savetu ministara spoljnih poslova OEBS-a ruskoj strani su pravljene svakakve smicalice, izjavila je portparolka ruskog MSP
Zaharova: Rusija naišla na sve vrste prepreka tokom priprema Saveta ministara OEBS-awww.globallookpress.com © Omar Marques / Sopa Images

U pripremama za Ministarski savet OEBS-a u Skoplju, ruska strana je bila podvrgnuta "svakakvim intrigama", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Prilikom pripreme za učešće svih zemalja u Savetu ministara spoljnih poslova OEBS-a ruskoj strani su pravljene svakakve smicalice. Postojale su unutrašnje intrige među zapadnim zemljama. Neke od njih shvataju da su situaciju u OEBS-u dovele do egzistencijalne krize te strukture", kazala je Zaharova za radio "Sputnjik".

Prema njenim rečima, drugi deo zapadnih zemalja "nastavlja da pritiska pedalu potpunog rusofobičnog ludila", istakavši da je taj događaj "test za OEBS".

"Poslednjih godina ta organizacija je dovedena do takve mere da se svi pitaju – a kako dalje? Hoće li svi gledati okupaciju te strukture koja će dovesti do njenog uništenja, jer neće biti potrebna?", upitala je Zaharova.

Prema njenim rečima, OEBS je formiranna samom vrhuncu sukoba između sistema, kada je svet bio bipolaran, na vrhuncu Hladnog rata, kada se još osećao užas zbog Kubanske raketne krize.

"Ta organizacija je formirana da se nešto slično ne bi ponovilo, da bi se pronašao zajednički jezik i da bi pokušali da se izgrade mostovi", zaključila je.

U Skoplju danas počinje trodnevni 30. skup ministara spoljnih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), koji će okupitiviše od 70 delegacija sa oko 1.000 članova.

Pored ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, najveću pažnju privlači najavljeno prisustvo američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, čiji bilateralni susret za sada nije predviđen.

image