Rusija

FSB razotkrila veliku mrežu ukrajinskih agenata na Krimu: Uhapšeno 18, deset već osuđeno (VIDEO)

Federalna služba bezbednosti je tokom protekle godine razotkrila članove razgranate obaveštajne mreže ukrajinskih specijalnih službi koji su pripremali sabotaže i terorističke napade na poluostvru
FSB razotkrila veliku mrežu ukrajinskih agenata na Krimu: Uhapšeno 18, deset već osuđeno (VIDEO)www.globallookpress.com © AlphaSpecnaz/Twitter.com

Federalna služba bezbednosti (FSB) je tokom godine razotkrila veliku mrežu agenata ukrajinskih specijalnih službi na Krimu odgovornih za terorističke napade i sabotaže, saopštila je Služba.

U suzbijanju aktivnosti skrivene, razgranate obaveštajne mreže ukrajinskih specijalnih službi, FSB-u je pomagao ruski Istražni komitet.

FSB ističe da je mreža stvorena pod kontrolom Zapada na teritoriji Krima za izvršenje visokoprofilnih diverzantskih i terorističkih akcija protiv vlasti, vojske i FSB-a, kao i objekata transportne i energetske infrastrukture na poluostrvu.

Grupom su rukovodili članovi Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine i Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), navodi FSB.

Članovi ove grupe su planirali terorističke napade na prvog čoveka Republike Krim Sergeja Aksjonova, predsednika republičkog parlamenta Vladimira Konstantinova, gradonačelnicu Jalte Janinu Pavlenko, proruskog blogera Aleksandra Talipova i javnu ličnost Olega Carjva.

Pored toga, FSB je sprečio 14 pokušaja sabotaže i terorizma.

Takođe, na poluostrvu je otkriveno 15 skrovišta koje su pripremile ukrajinske specijalne službe, iz kojih je izvučeno 37 improvizovanih eksplozivnih naprava i više od 200 kilograma eksploziva.

Deset osoba je već osuđeno.

"Privedeno je 18 agenata ukrajinskih specijalnih službi koji su bili umešani u sabotaže na železnici u različitim oblastima Krima, kao i na vozilima predstavnika administracije Zaporoške oblasti i vojnika ruskog Ministarstva odbrane koji učestvuju u Specijalnoj vojnoj operaciji", navodi se u saopštenju FSB-a.

Trenutno je u toku više od 30 krivičnih predmeta terorističke prirode, a sprovode se i neophodne istražne radnje.

Zločincima preti kazna do 25 godina zatvora.

image