Rusija

Moskva: Očigledni pokušaj majdanizacije Srbije iza kojeg stoji Zapad

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarisala je danas poslednje nemire u Beogradu koji su usledili nakon poslednjih parlamentarnih i gradskih izbora
Moskva: Očigledni pokušaj majdanizacije Srbije iza kojeg stoji Zapad© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Očigledno je da kolektivni Zapad koristi tehniku "majdana" kako bi destabilizovao situaciju u Republici Srbiji, rekla je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Prema njenim rečima, striktno poštovanje Ustava zemlje, poštovanje izbora srpskog naroda, koji je glasao za nacionalne interese svoje zemlje, jedina je moguća reakcija u ovoj situaciji, prenose "RIA Novosti". 

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć za TV Pink da su ruske službe bezbednosti upozorile srpske kolege da se spremaju neredi u Beogradu.

Ona se zatim javno zahvalila ruskoj službi na upozorenju i podvukla da su mnogi tu vest opisali kao "dezinformaciju", iako se ispostavilo da su informacije dobijene od Moskve istinite. Tokom dana, očekuje se i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa Ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o novonastaloj situaciji.

Srpski politički vrh poručuje da će država biti odbranjena i da će "izgrednici odgovarati pred zakonom". Deo opozicije juče je, takođe, istupio protiv demonstranata koji su napali zgradu Skupštine Beograda, objasnivši da je u toku pokušaj destabilizacije zemlje. 

Ipak, grupa studenata i mladih za danas je najavila nove proteste u vidu šestočasovne blokade na dve lokacije u Beogradu. Blokada saobraćajnica počeće u 12 i trajati do 18 sati, prenose mediji. 

image