Rusija

Rusi potvrdili žestok udar na Ukrajinu: 50 grupnih i jedan masovni napad na vojnu infrastrukturu

Pogođeni su vojno-industrijski objekti, vojni aerodromi, skladišta neprijateljske artiljerijske municije, bespilotnih čamaca, naoružanja i goriva za vojnu opremu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane
Rusi potvrdili žestok udar na Ukrajinu: 50 grupnih i jedan masovni napad na vojnu infrastrukturu© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ruske snage su od subote prošle nedelje pokrenule seriju vazdušnih napada na ciljeve u Ukrajini, izvele 50 "grupnih" i jedan "masovni" udar preciznim oružjem i dronovima na vojno-industrijske objekte, vojne aerodrome, arsenale i skladišta neprijateljske artiljerijske municije, bespilotnih čamaca, naoružanja i goriva za vojnu opremu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Pored toga, ciljevi su bila i mesta gde su razmeštene jedinice Oružanih snaga Ukrajine, nacionalističke formacije i strani plaćenici, navodi se u saopštenju.

"Svi naznačeni ciljevi su pogođeni", potvrđuju u Ministarstvu.

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni je jutros javio da je u četvrtak uveče i petak ujutru zabeleženo "najmanje 158 napada", a da su ukrajinske trupe presrele 27 dronova i 87 krstarećih raketa.

Ruske snage su u periodu od 23. do 29. decembra ostvarile uspehe i na drugim linijama fronta.

Protekle nedelje su odbile 13 napada Oružanih snaga Ukrajine na Krasnolimanskom pravcu i eliminisale tamo gotovo 1.205 vojnika i 43 jedinica tehnike, dodaje Ministarstvo i navodi da je ruska vojska u tom delu fronta poboljšala svoje položaje.

Rusija je poboljšala svoje položaje i na kupjanskom pravcu i odbila tamo 27 napada ukrajinske vosjke. Dok je na donjeckom pravcu odbila 34 napada ukrajinskih snaga i eliminisala više od 1.675 ukrajinskih vojnika.

Za nedelju dana su odbijena dva napada Oružanih snaga Ukrajine kod Verbova, eliminisano je 475 ukrajinskih vojnika, uništen tenk i šest neprijateljskih oklopnih vozila.

Ruske snage su u zoni SVO u tom periodu oborile 10 ukrajinskih aviona i dva helikoptera. Eliminisano je više od 675 ukrajinskih vojnika, uništena su dva tenka, četiri borbena oklopna vozila, kao i 15 neprijateljskih topova, preciziraju u Ministarstvu.

U navedenom periodu su se ruskoj vojsci predala 43 ukrajinska vojnika, od kojih se čak 22 predalo na Kupjanskom pravcu, navodi se u saopštenju.

Ruski sistemi PVO su presreli 33 projektila "himars" i "uragan", četiri rakete "harm", bombu "jdam" i 251 ukrajinski dron.

image