Rusija

Ubica ruskog ratnog izveštača Darja Trepova osuđena na 27 godina zatvora

Osim Trepove, na godinu i devet meseci zatvora osuđen je i Dmitrij Kasincev jer ju je skrivao neposredno nakon izvršenja terorističkog akta
Ubica ruskog ratnog izveštača Darja Trepova osuđena na 27 godina zatvora© Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Dvadesetšestogodišnja Darja Trepova, koja je okrivljena za ubistvo ratnog izveštača Vladlena Tatarskog osuđena je danas na 27 godina zatvora.

Trepova je, podsetimo, osuđena zbog terorističkog napada u Sankt Peterburgu od 2. aprila prošle godine u kojem je ubijen Tatarski, a povrede zadobilo više od 30 ljudi. Ruski novinar ubijen je u eksploziji statue, koju je dobio od Trepove, a u kojoj je bio sakriven eksploziv. 

Osim mere zatvora Trepovoj je danas određena i novčana kazna od 600.000 rubalja (nešto više od 6.000 evra), prenose "RIA Novosti".

Optužena je na osnovu zakona o borbi protiv terorizma, zbog nezakonitog posedovanja eksploziva, kao i zbog lažne vozačke dozvole koja je iskorišćena u cilju izvršenja drugog krivičnog dela. 

Trepova je krivicu priznala samo u vezi sa poslednjom optužbom, a njen advokat poručio je da odbrana smatra da je presuda bez osnova i najavljuje žalbu.

Osim Trepove, danas je na godinu i devet meseci zatvora osuđen i Dmitrij Kasincev zbog toga što je sakrio Trepovu neposredno nakon ubistva Tatarskog. 

image