Rusija

Pušilin: Avdejevka je potpuno očišćena

Avdejevka je gradić severozapadno od Donjecka, koji su od 2014. godine ukrajinske snage koristile za granatiranje prestonice DNR
Pušilin: Avdejevka je potpuno očišćenaGetty © Kostiantyn Liberov/Libkos

Avdejevka je potpuno očišćena, ruske trupe napreduju dalje, izjavio je šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin tokom intervjua za "Prvi kanal", prenose "RIA Novosti".

"Na osnovu informacija kojima ja raspolažem, a koje se zasnivaju na činjenici da je veliki deo objekata tamo (u Avdejevki) proveren i imajući u vidu da su naše jedinice već nastavile dalje, Avdejevka je očišćena. Naravno ovo ne znači da su sva minsko-eksplozivna sredstva uklonjena i da ne postoji nikakva opasnost", rekao je Pušilin.

Kao što je već poznato, Avdejevka je gradić severozapadno od Donjecka, koji su od 2014. ukrajinske snage koristile za granatiranje prestonice DNR i tokom devet godina okupacije pretvorile u najutvrđenije mesto u državi. 

Ministar odbrane RF Sergej Šojgu obavestio je ruskog predsednika Vladimira Putina 17. februara o potpunom oslobođenju ovog grada. 

Oslobođenje Avdejevke omogućilo je ruskoj vojsci da liniju fronta pomeri dalje od Donjecka i smanji učestalost i intenzitet napada ukrajinske vojske na glavni grad DNR. Kako je naveo komandant grupe "Centar" Andrej Mordvičev, koji je komandovao oslobođenjem grada, ruski borci nastavili su sa ofanzivnim operacijama i potisnuli su neprijateljske jedinice više od 10 kilometara u dubinu teritorije.

image