Rusija

Avdejevka se vratila kući: Ruski vojnici pokazali kako izgleda čuveni grad nakon borbi (VIDEO)

Dok se na Zapadu traže krivci za ukrajinski poraz, ruski vojnici, ali i lokalno stanovništvo, slave što je palo važno uporište ukrajinske vojske

Nakon intenzivnih borbi, grad Avdejevka, koji je bio važno uporište Ukrajinaca još od 2014. godine, konačno su oslobodile ruske snage, pri čemu su Oružane snage Ukrajine izgubile više od 1.500 ljudi.

Dok se na Zapadu traže krivci za ukrajinski poraz, ruski vojnici, ali i lokalno stanovništvo, slave što se "Avdejevka vratila kući".

"Trenutno su na teritoriji Avdejevke ostale samo raštrkane grupe pripadnika Oružanih snaga Ukrajine, koje su napustili njihovi komandanti i braća po oružju. Jedinice Oružanih snaga Rusije nastavljaju sa čišćenjem", rekao je jedan od ruskih vojnika u objavi snimka Narodne milicije DNR o oslobođenju ovog grada.

Ruski vojnici su posavetovali Ukrajince da se više ne vraćaju u ove krajeve, već da se upute svojim kućama i porodicama.

"Momci, svesni ste kako prolazite ovde, kako vas ovde ostavljaju. Savetujem vam da ne dolazite ovamo. Ovo je naša zemlja, borićemo se za nju do kraja", poručuje ruski vojnik.

Jedan od građana je zahvalio Rusiji, navodeći da "oseća radost i slobodu jer je kod kuće".

"Hvala svima, hvala Rusiji. Konačno sloboda. Kod kuće smo", izjavio je on.

Prema informacijama Ministarstva odbrane Rusije, naređenje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Aleksandra Sirskog da se Avdejevka napusti izdato je dan nakon što je počeo nekontrolisani beg ukrajinskih trupa iz grada.

Ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je juče predsednika Vladimira Putina da su ruske trupe u potpunosti preuzele Avdejevku. Grad je zauzela operativna grupa "Centar" ruske armije pod komandom Andreja Mordvičeva.

U saopštenju ministarstva se navodi da su, u prethodna 24 časa, u borbama za Avdejevku Oružane snage Ukrajine izgubile više od 1.500 vojnika, a teritorija ovog grada, kako je navedeno, ima ukupnu površinu od 31,75 kvadratnih kilometara.

Oslobađanjem Avdejevke omogućeno je udaljavanje prve linije fronta od Donjecka, čime je značajno zaštićeniji od terorističkih napada Kijeva, a prva linija fronta pomerena je više od osam kilometara unapred.

Umesto ukrajinske zastave iznad grada je podignuta ruska trobojka, a vojnici Oružanih snaga Rusije zamenili su zastavu na zgradi opštine oslobođenog grada.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je zahvalnost pripadnicima vojske koji su učestvovali u borbama za Avdejevku, navodi se u telegramu koji je ruski lider uputio general-puvniku Andreju Mordvičevu.

image