Rusija

Generalni direktor "Rosatoma": SAD su iznudile SSSR da naprave nuklearno oružje

Rusija nije do sada nikada iskoristila nuklearno oružje i nije prva počela da radi na njemu, ukazao je generalni direktor državne korporacije specijalizovane za nuklearnu energiju Aleksej Lihačov
Generalni direktor "Rosatoma": SAD su iznudile SSSR da naprave nuklearno oružjewww.globallookpress.com © Aleksey Smyshlyaev

SAD su iznudile SSSR da naprave nuklearno oružje nakon što su napale Hirošimu i Nagasaki, poručio je generalni direktor državne korporacije "Rosatom" Aleksej Lihačov, govoreći na Svetskom festivalu omladine u Sočiju na predavanju "Ruska nuklearna industrija i globalni izazovi čovečanstva".

Rusija nije do sada nikada iskoristila nuklearno oružje i nije prva počela da radi na njemu, prve su ga napravile SAD, podsetio je on.

"To je jedini slučaj kada se ponosimo što smo na drugom mestu, u svemu ostalom smo prvi", šaljivo je prokomentarisao.

"Nadam se da nikada nećemo morati da ga iskoristimo, to je naš cilj", poručio je Lihačov.

Što se tiče upotrebe nuklearnog oružja, Ruska Federacija se rukovodi ukazom predsednika Rusije Vladimira Putina o "Osnovama državne politike Ruske Federacije u oblasti nuklearnog odvraćanja" u kome su jasno navedeni uslovi upotrebe nuklearnog oružja. 

Kako se tamo navodi, odvraćanje od neprijateljske agresije obezbeđuje celokupna vojna moć Ruske Federacije, uključujući i nuklearno oružje.

Shodno ukazu, Rusija bi mogla da iskoristi nuklearno oružje u slučaju da primi pouzdane informacije o lansiranju balističkih raketa koje napadaju teritoriju Rusije ili njene saveznike, u slučaju da neprijatelj koristi nuklearno oružje ili druge vrste oružja za masovno uništenje protiv Rusije ili njenih saveznika.

Takođe, u slučaju da neprijateljski uticaj na kritične ruske državne ili vojne objekte može da dovede do kvara i do ometanja reakcija nuklearnih snaga.

Navodi se i slučaj agresije na Rusiju upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je ugroženo postojanje države.

Shodno ukazu, Ruska Federacija nuklearno oružje smatra isključivo sredstvom odvraćanja, čija je upotreba ekstremna i iznuđena mera.

image