Rusija

Borba sa teroristima u Ingušetiji: Šest militanata likvidirano u akciji

Nacionalni antiteroristički komitet je otkrio grupu bandita koja je planirala da izvrši krupne terorističke napade na teritoriji Karabulaka
Borba sa teroristima u Ingušetiji: Šest militanata likvidirano u akcijiwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Specijalna operacija u gradu Karabulak u Ingušetiji je završena, režim antiterorističke operacije više nije na snazi, izvestio je regionalni operativni štab.

Tokom specijalne operacije u gradu Karabulak, snage bezbednosti su eliminisale šest militanata koji su pružali oružani otpor, rekao je izvor u regionalnim bezbednosnim snagama.

Identitet militanata koji su likvidirani tokom sukoba se utvrđuje, rekao je sagovornik ruske agencije.

Kako je potvrdio izvor u bezbednosnim snagama Ingušetije, režim antiterorističke operacije je bio na snazi od subote u 19.30 po moskovskom vremenu na teritoriji Karabulaka gde su snage bezbednosti jutros "preduzimale aktivne mere za neutralizaciju militanata".

Prema dostupnim podacima, napadači su pristalice Islamske države, bili su umešani u više terorističkih zločina, uključujući napad na saobraćajnu policiju i ubistvo trojice policajaca u martu 2023. godine.

Tokom specijalne operacije niko od pripadnika reda nije poginuo, a među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava. Na mestu događaja pronađeno je automatsko oružje, municija, granate i improvizovana eksplozivna naprava. Sada se sprovode neophodne operativno-istražne radnje.

Kako je saopštio Nacionalni antiteroristički komitet (NAC), bezbednosne agencije su u jednoj od stambenih zgrada u Ingušetiji otkrile grupu bandita koji su planirali da izvrše krupne terorističke napade. Međutim, u pokušaju da ih uhapse naišli su na otpor, militanti su otvorili vatru na bezbednosne snage i tada su krenule borbe. Specijalne snage FSB-a su blokirale militante u stambenoj zgradi.

Stanovnici kuća u blizini područja gde su teroristi otkriveni su evakuisani. Situaciju kontroliše centrala Nacionalnog antiterorističkog komiteta.

image