Rusija

Patrijarsi Kiril i Porfirije služili zaupokojenu liturgiju u Moskvi u spomen na srpskog episkopa

Zajedno sa srpskim patrijarhom u Moskvi su i episkopi bački Irinej, gornjokarlovački Gerasim, valjevski Isihije, remezijanski Stefan, jegarski Nektarije, toplički Petar, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku Srbije Nikola Selaković
Patrijarsi Kiril i Porfirije služili zaupokojenu liturgiju u Moskvi u spomen na srpskog episkopa© spc.rs

Patrijarh srpski Porfirije i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril služili su zaupokojenu liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja, nakon koje je usledio parastos za episkopa moravičkog Antonija (Pantelića), vikara Patrijarha srpskog i starešine podvorja Srpske pravoslavne crkve u Moskvi, koji je preminuo 11. marta.

Službi su prisustvovali brojni arhijereji i sveštenoslužitelji Ruske i Srpske pravoslavne crkve.

"Vladika Antonije je voleo Rusku crkvu, ruski narod, i mi smo osetili iskrenost te ljubavi. I mi smo njega zbog toga voleli, poštovali, cenili kao dostojnog predstavnika bratske Srpske crkve. Teško je i zamisliti da on više nije sa nama – fizički, u ovozemaljskom životu. Ali je nesumnjivo danas sa nama i ostaće u sećanju crkve", rekao je patrijarh Kiril tokom besede.

Patrijarh moskovski je pozvao vernike da se u svojim molitvama sećaju arhijereja.

Pogreb je obavljen u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla podvorja Srpske crkve u Moskvi, gde je revnosno službovao Bogu i međubratskoj ljubavi punih osamnaest godina, navedeno je u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije doputovao je u Moskvu kako bi prisustvovao opelu, a tokom jučerašnjeg dana se sastao sa patrijarhom moskovskim i sve Rusije Kirilom.

Zajedno sa patrijarhom Porfirijem u ruskoj prestonici su i episkopi bački Irinej, gornjokarlovački Gerasim, valjevski Isihije, remezijanski Stefan, jegarski Nektarije, toplički Petar, kao i ministar za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku Srbije Nikola Selaković, koji je tu u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

image
VV inauguration
banner