Rusija

Putin telefonom čestitao rukovodstvu Krima 10. godišnjicu ujedinjenja sa Ruskom Federacijom

Danas se navršava 10 godina od referenduma o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom održanog na Krimu i u Sevastopolju u pozadini državnog udara u Ukrajini
Putin telefonom čestitao rukovodstvu Krima 10. godišnjicu ujedinjenja sa Ruskom FederacijomGetty © Kremlin Press Office / Handout/Anadolu Agency

Ruski predsednik Vladimir Putin telefonirao je šefu Krima Sergeju Aksenovu, predsedniku krimskog parlamenta Vladimiru Konstantinovu, gradonačelniku Sevastopolja Alekseju Čalju i izaslaniku predsednika Krimskog federalnog okruga Olegu Belavencevu i čestitao im 10. godišnjicu ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Vladimir Putin je telefonom razgovarao sa Aksenovim, Konstantinovim, Belavencevom i Čalovim i čestitao im 10. godišnjicu ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom", kazao je Peskov.

Naime, 16. marta 2024. navršava se 10 godina od održavanja referenduma o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom na Krimu i u Sevastopolju u pozadini državnog udara u Ukrajini. 

Na referendumu je 96,77 odsto onih koji su tada učestvovali glasalo za ulazak Republike Krim u sastav Rusije, sa izlaznošću od 83,1 odsto od ukupnog broja birača, a u Sevastopolju – 96,5 odsto, sa izlaznošću od 89,5 odsto.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 18. marta 2014. godine sporazum o prijemu Republike Krim i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije, a 21. marta dokument je ratifikovala Federalna skupština. 

image