Rusija

Ruska duma pozvala UN: Osudite NATO operaciju protiv Jugoslavije

Trupe zemalja NATO članica masovno su koristile municiju sa osiromašenim uranijumom, što je nanelo nepopravljivu štetu životnoj sredini i izazvalo porast broja obolelih od raka u regionu, naglasili su ruski poslanici
Ruska duma pozvala UN: Osudite NATO operaciju protiv Jugoslavije© Komsomolskaya Pravda/Global Look Press

Državna duma usvojila je apel koji će uputiti Ujedinjenim nacijama u kojem ih poziva da osude operaciju protiv Jugoslavije i preduzmu mere da se NATO pozove na odgovornost.

"Veće Savezne skupštine Ruske Federacije apeluje na Ujedinjene nacije, međunarodne parlamentarne organizacije i parlamente stranih država i poziva ih da osude vojnu operaciju NATO zemalja protiv Jugoslavije, da se suprotstave pokušajima iskrivljavanja istorijske istine o tragičnom događaju iz 1999. godine u interesu Kolektivnog zapada i da preduzme mere da se članice Alijanse privedu međunarodnoj pravnoj odgovornosti za agresiju na SRJ", navodi se u apelu.

Poslanici napominju potrebu da se da pravična ocena tog grubog kršenja međunarodnog prava, "koje je dovelo do destabilizacije rada Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju i negativno uticalo na odnose između evropskih država". 

Ističe se da Savet Federacije i Državna Duma izražavaju duboku zabrinutost zbog stalnih pokušaja kolektivnog Zapada da čin agresije na Jugoslaviju predstavi međunarodnoj zajednici kao mirovnu operaciju, da žrtve NATO bombardovanja preda zaboravu, a okrivi Srbe za otpočinjanje ratova na Balkanu.

"Između marta i juna 1999. godine, kao rezultat varvarskih raketnih i bombaških napada oružanih snaga država članica NATO-a na civilnu infrastrukturu, uključujući transportne i energetske objekte, kao i industrijska preduzeća, više od 2.000 civila u Jugoslaviji, uključujući 2.300 krstarećih projektila i 14.000 bombi palo je na malu suverenu državu u centru Evrope", podsećaju ruski poslanici.

Napomenuli su i da su trupe zemalja NATO članica masovno koristile municiju sa osiromašenim uranijumom, što je nanelo nepopravljivu štetu životnoj sredini i izazvalo porast broja obolelih od raka u regionu, a uz to, razmere ekološke katastrofe je još uvek nemoguće proceniti.

Poslanici smatraju da je nekažnjivost NATO udara na Jugoslaviju stvorila pretpostavke za nove vojne akcije širom sveta pod plaštom izjava o borbi "za vrednosti slobode i demokratije". 

"Uverenje kolektivnog Zapada u njegovu nepogrešivost i pravo da odlučuje o sudbini drugih naroda i država dovelo je do negovanja neonacističkog režima u Ukrajini, koji je posle državnog udara 2014. postavio kurs za sprovođenje politike genocida nad ruskim stanovništvom i pokretanja oružanog sukoba na teritoriji te zemlje", naglašava se.

image