Srbija i Balkan

25 godina od NATO bombardovanja: Konferencija "Od agresije do novog pravednog poretka" u Domu vojske

Obeležavanje NATO agresije 1999. godine na našu zemlju je upravo prilika da se ponovo setimo svih njihovih zločina i zlodela i podsetimo javnost, posebno omladinu, na strahote i štetu koju je agresija izazvala, kao i posledice od kojih mnoge još nisu sanirane, ocenjuje nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović
25 godina od NATO bombardovanja: Konferencija "Od agresije do novog pravednog poretka" u Domu vojske© Београдски форум за свет равноправних

Beogradski forum za svet ravnopravnih i ove, kao i prethodnih godina, obeležava 24. mart, dan kada je 1999. godine otpočela nelegalna i zločinačka  agresija NATO pakta na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ) i odaje poštu poginulim braniocima otadžbine i civilima.

Godišnjica bombardovanja biće obeležena brojnim aktivnostima, a glavni događaj biće međunarodna konferencija "Od agresije do novog pravednog poretka", koja je zakazana za petak, 22. marta i subotu, 23. marta, u Svečanoj sali Doma vojske Srbije.

Na konferenciji će učestvovati pored visokih domaćih ličnosti, oko 100 stranih učesnika iz Rusije, Kine, Italije, Nemačke, Kube, Švajcarske, Grčke, Portugala i drugih zemalja.

Bio je to prvi rat na tlu Evrope od kraja Drugog svetskog rata, kada su bombe i krstareće rakete najmoćnije vojne mašinerije u istoriji civilizacije razarale jednu malu evropsku zemlju, ali i ujedno razarali evropski i svetski sistem bezbednosti zasnovan na Povelji UN, Finalnom dokumentu OEBS i Pariskoj povelji, kaže predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih i nekadašnji ministar spoljnih poslova Živadin Jovanović za RT Balkan.

"Evropa i svet i danas trpe teške posledice tog razaranja. NATO je nastupao u savezu sa separatsističko-terorističkom tzv. OVK kao svojom pešadijom. Dao je krila separatizmu i terorizmu. Svedoci smo da se danas SAD, Velika Britanija, Nemačka i NATO u celini, dakle, one iste države i organizacije koje su nezakonito napale SRJ, bez odluke SB UN, koje su svesno koristile projektile sa osiromašenim uranijumom i druga zabranjena oružja", ističe Jovanović.

On je naglasio da se upravo te zemlje, koje su namerno bombardovale civilne ciljeve i infrastrukturu naše zemlje, ubijale decu, žene, civile, i koje su javno, po svetskim medijima vodile hajku protiv srpskog naroda, pozivaju na međunarodno pravo i osuđuju druge zemlje za kršenje međunarodnog prava.

Kako dodaje, obeležavanje početka NATO agresije 1999. godine na našu zemlju je upravo prilika da se ponovo setimo svih njihovih zločina i zlodela i podsetimo javnost, posebno omladinu, na strahote i štetu koju je agresija izazvala, kao i posledice od kojih mnoge još nisu sanirane.

Prema njegovim rečima, presedan agresije bez odobrenja SB UN korišćen je za potonje agresije u Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji, a agresija NATO na SRJ predstavljala je korak u ostvarivanju strategije vojne ekspanzije na Istok, na ruske granice, koja je u osnovi ukrajinske krize.

Jovanović podseća da su tokom 79 dana neprekidnih napada na SRJ, od 24. marta do 10. juna 1999, masovnim napadima iz vazduha, akvatorije i kopna NATO avijacije, raketnih sistema i drugih oruđa, uz učešće šiptarskih terorista OVK-a, regularne armije Republike Albanije, plaćenika koje su države Zapada okupile i finansirale i instruktora i specijalnim jedinica vodećih država Zapada, ubijani pripadnici oružanih snaga Vojske Jugoslavije, organi reda Republike Srbije, civili, deca.

"Rušeni su spomenici kulture, crkve i manastiri, uništavana vojna, ekonomska, strateška i saobraćajna infrastruktura, privredni objekti,  civilni objekti i institucije, škole, vrtići, bolnice, pa čak i javni medijski servis – Radio televizija Srbije, kada je ubijeno 16 radnika te ustanove. NATO je tokom agresije izvršio 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona", ukazuje.

Beogradski forum poziva sve patriotske organizacije i pojedince i organizacije koje baštine sećanje na stradale pripadnike vojske i snaga bezbednosti Srbije i svih stradalih, da se pridruže ovim manifestacijama i time izraze poštovanje prema stradalim braniocima otadžbine i civilima, poručuje Jovanović.

Organizatori konferencije su osim Beogradskog foruma za svet ravnopravnih, Klub generala i admirala Srbije, SUBNOR Srbije, Udruženje dijaspora za maticu i Veterani vojnoobaveštajne službe Srbije.

image
VV inauguration
banner