Rusija

Ruski stručnjak deaktivira oborenu raketu "storm šedou" (VIDEO)

Raketu su verovatno onesposobili ruski sistemi za elektronsko ratovanje, nakon čega je ona pala na zemlju, navode RIA Novosti

RIA Novosti su podelile snimak ruskog stručnjaka za eksplozive kako deaktivira raketu dugog dometa "storm šedou/skalp" koju je prethodno oborila ruska PVO.

Na snimku su prikazane neke od ključnih komponenti oborene municije, uključujući raketni motor.

Rus na snimku je navodno jedan iz tima stručnjaka koji su specijalizovani za raketno inženjerstvo, navodi se u izveštaju RIA Novosti. Oni proučavaju zapadno oružje i formulišu protokole o tome kako da ga bezbedno neutrališu. Ta uputstva se zatim dele sa drugim jedinicama za uklanjanje ubojnih sredstava.

U slučaju projektila "storm šedou", ovaj istraživački rad je utoliko važniji jer daje ruskoj vojsci uvid u to kako im se može bolje suprotstaviti.

"Rakete se stalno usavršavaju, ali i snage PVO su sve bolje jer moramo da proučavamo pojedine delove i algoritme rada" neprijateljskih raketa, objasnio je specijalista.

RIA Novosti navode da su raketu na snimku verovatno onesposobili ruski sistemi za elektronsko ratovanje, i da je nakon toga pala na zemlju. Na snimku se vidi sâma raketa, njen nosni oklop, osigurač eksplozivnog tereta i drugi delovi.

Podsetimo, Velika Britanija i Francuska dostavile su Ukrajini desetine krstarećih raketa, koje su poznate kao "storm šedou" u Velikoj Britaniji i "skalp" u Francuskoj.

image