Rusija

Mišustin: Ruska ekonomija nastavlja da raste sigurnim tempom

Lokomotivu uspeha, kao i 2023. godine, čini prerađivačka industrija, a pojava potražnje za novim ruskim proizvodima i uslugama poslužila je kao osnova za promene u ekonomiji, poručio je ruski premijer
Mišustin: Ruska ekonomija nastavlja da raste sigurnim tempomwww.globallookpress.com © Komsomolskaya Pravda

Ekonomija Rusije nastavlja da raste i početkom 2024. godine, potvrdio je danas premijer Ruske Federacije Mihail Mišustin.

Mišustin je istakao da je rast siguran i da se u tom smislu ništa nije promenilo.

"Mere koje je Vlada preduzela prošle godine dale su dobre rezultate, i oni se vide po dinamici BDP-a i pozitivnim promenama koje su se desile u mnogim sektorima. Početkom 2024. godine trend rasta se nije promenio, naša privreda nastavlja da se samouvereno razvija", rekao je Mišustin.

Takođe, podsetio je da je prema proceni Ministarstva za ekonomski razvoj Rusije BDP u januaru ove godine porastao za skoro 5 odsto, a u februaru za 7,7 odsto.

Uz to, porast je registrovan i u industriji (8,5 odsto u februaru).

"Lokomotivu uspeha, kao i 2023. godine, čini  prerađivačka industrija i to je jako važno. Prerađivačka industrija nam raste rekordno visokim tempom", poručio je Mišustin.

Kako je objasnio, generator promena u ekonomiji bilo je to što je došlo do potražnje za novim proizvodima i uslugama koji se proizvode u Rusiji.

"Neophodno je podržati ovakvu tendenciju, rukovodeći se pre svega programom nacionalnog razvoja koji je predsednik izneo u obraćanju Saveznoj skupštini. Rusija bi do 2030. godine trebalo da postane jedna od četiri najveće ekonomije sveta po paritetu kupovne moći. Naravno, potrebno je delovati veoma aktivno, u nekoliko pravaca odjednom", istakao je premijer.

image